И ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ СЕРТИФИКАТ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ

IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR SRBIJA VESTI

За грађане Србије постојаће две опције преко којих ће моћи да дођу до сертификата за путовање у ЕУ, сазнаје Танјуг у Бриселу.

„Уколико сте грађанин Србије, вакцинисани сте и имате потврду о томе, биће вам омогућено да представите тај доказ и у ЕУ добијете дигитални зелени сертификат о вакцинацији који ће имати исти статус као и сертификати издати грађанима ЕУ”, објашњавају у Европској комисији, преноси Танјуг.

У овим тренутку још није познато на којим ће се тачно пунктовима у земљама чланицама издавати европски сертификати грађанима трећих земља који долазе са потврдом о вакцинацији у својој земљи.

Друга опција, према речима експерата Европске комисије, је признавање система сертификата који могу бити издавани у Србији, а који ће бити усклађени како путем инфомација тако и веродостојности са ЕУ системом и тако признати од стране Европске комисије.

У Комисији наводе да ће сертификате трећих земаља признавати као еквиваленте европским сертификатима ако буду издавани на бази поверења и избегавања злоупотреба и ако буду интероперабилни са европским системом провере информација.

„Тренутно разматрамо сличне споразуме на глобалном нивоу, у разговорима само са СЗО, како би успоставили и глобални интероперабилни систем, чији би ЕУ систем био део, што би помогло и чиме би се избегла билатерална решања, која су такође могућа”, наводе у Комисији.

Предлог Европске комисије о дигиталним сертификатима такође подразумева и могућност одлуке самих земља чланица које ће све вакцине, поред оних одобрених у ЕУ, да признају као валидне за улазак на њихову територију.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *