КОД УГИНУЛИХ ЛАБУДОВА У КУЛИ ПОТВРЂЕН ПТИЧИЈИ ГРИП

APATIN HRONIKA SOMBOR SRBIJA VESTI

Птичји грип, познат и као вирус Х5Н8, у протеклих 10 дана усмртио је две јединке лабуда на територији општине Kула, потврдила је Националне лабораторија за Авијарну инфлуенцу ВСИ “Kраљево“ анализирајући узорке угинуле птице у Kули, на Великом бачком каналу и угинулог лабуда на Великом бачком каналу између Сивца и Малог Стапара.

Решењем Управе за ветерину утврђене су мере које се спроводе у зараженом и угроженом подручју од заразне болести Авијарна инфлуенца код дивљих птица-изазвано високопатогеним вирусом Х5Н8, а у циљу сузбијања и спречавања ширења Авијарне инфлуенце.

Зараженим подручјем се сматра круг од најмање 3 км у полупречнику, а угроженим подручјем круг од најмање 10 км у полупречнику од жаришта. Узрочник Авијарне инфлуенце вирус Х5Н8, није зооноза, односно не преноси се са оболелих и заражених птица на људе, али може изазвати веома велике штете уколико се са дивљих птица пренесе на домаћу живину.

Ради спречавања ширења и сузбијања болести, обавезна је пријава сваког случаја угинућа дивљих птица, као и пријава повећаног угинућа или знакова болести код живине и птица на газдинству, надлежном ветеринарском инспектору или ветеринару.

У зараженом и угроженом подручју је забрањен промет живине, сајмови перадарства и украсних птица и живине, промет јаја, меса и изнутрица пореклом од живине, изношење лешева живине из газдинстава, стајњака и употребљене простирке.

Обавезно је :

1.Затварање домаће живине и птица у објекте на газдинству;

2.Уништавање глодара и инсеката у објектима са живином и птицама;

3.Постављање дезбаријере на улазу у двориште и објекте са живином;

Обрада стајњака (простирка, осоке, стајско ђубриво) на начин којим ће се уништити сваки узрочник болести;. На територији Западнобачког управног округа, активиран је Регионални кризни центар (РKЦ) за Авијарну инфлуенцу у чијем саставу су ВСИ “Сомбор“, Одсек ветеринарске инспекције Сомбор, ветеринарске станице са зараженог и угроженог подручја, ПУ Сомбор, представници општина Kула, Града Сомбора, општина Оџаци и Апатин, Ловачка удружења, надлежни ловни инспектор, а координацију над активностима РKЦ врши Национални кризни центар (НKЦ) Управе за ветерину.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *