ГРАДИ СЕ ТИТАНИК II- ПЛОВИЋЕ ИСТОМ РУТОМ КАО И ЊЕГОВ ПРЕТХОДНИК

APATIN FOTO VESTI ZANIMLJIVOSTI

Ускоро ће океаном запловити Титаник II. Реплика најпознатијег путничког брода замисао је аустралијског милијардера Клива Палмера, а пловиће истом рутом као и његов претходник.
Титаник II, реплика најпознатијег путничког брода, постаће део флоте Блу Стар Лајн, компаније која је добила име пo власнику оригиналног Титаника, а звала се Wајт Стар Лајн. Kомпанија је у власништву аустралијског милијардера и политичара Клива Палмера.

Он је на идеју о изградњи Титаника II дошао још 2013. године. Његова замисао временом је наишла на бројне потешкоће, но аустралијски милијардер није одустајао, а нада се да ће се Титаник II једног дана показати као невероватно уносан пројекат.

Титаник је потонуо у ноћи 15. априла 1912. године након што је ударио у масивни ледени брег. Нови брод ће се разликовати од свог претходника – биће шири због стабилности и имаће заварен труп, што ће бити од користи уколико, као и оригинални Титаник, наиђе на санту леда. Ипак, захваљујући модерној навигацијској опреми мале су шансе да ће брод имати изнанађујуће сусрете са страним објектом.

Палмер је најавио да ће Титаник II на прво путовање кренути из Дубаија 2022. године. Kоначно одредиште ће бити Њу Јорк тако да ће Титаник II током пловидбе проћи подручјем где је Титаник ударио у ледени брег и потонуо. Након тога Титаник II ће путовати истом рутом као и његов претходник – кретаће се од Саутхемптона у Енглеској до Њу Јорка у САД-у.

Детаљи о Титаник II још увек нису познати. Према страници компаније Блу Стар, Титаник II треба имати исте ресторане као његов претходник, а очекује се да упосленици носе сличну одећу као запослени оригиналног Титаница. Палмер предвиђа да ће овај брод временом постати плутајућа туристичка атракција која путује у луке широм света.

Неки критичари сматрају да је Титаник II покушај уновчења трагедије, а овај пројекат контроверзан је и због човека који стоји иза њега – аустралијског милијардера Клива Палмера који је своје богатство, које се процењује на 1,8 милијарди долара, стекао у рударству.

Титаник II није једина реплика Титаника која се гради у Kини. У покрајини Сечуан у току је изградња још једне реконструкције с тим да је реч о верзији која никада неће запловити отвореним морем. Пројект финансира Влада Kине и замишљен је као туристичка атракција, а не као брод за крстарење.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *