FORMIRA SE SAVET ZA POKRETANJE TUŽBE PROTIV NATO-A

DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Savet za pokretanje tužbe protiv 19 država članica NATO-a zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom, biće formiran, najavljeno je na prvom održanom sastanku u Nišu.

Kako je saopšteno, važan podstrek je istraživanje komisije italijanskog parlamenta kojim je potvrđena veza između izlaganja osiromašenom uranijumu i obolevanja italijanskih vojnika na Kosovu i Metohiji, prenosi RTS.

Advokat iz Niša Srđan Aleksić smatra da zemlja koja pretenduje da bude u EU ne treba da ima ništa manja prava od italijanskih vojnika, italijanskih građana, koji su boravili na Kosovu i Metohiji i dobili odštetu i adekvatno se leče. Aleksić kaže da su italijanski vojnici koji su provodili do tri meseca na Kosovu, oboljevali od kancera i leukemije, a Vrhovni italijanski sud je presudio da zbog toga treba da im se nadoknadi šteta.

Upravo ovakva praksa u Italiji, koja je članica EU, daje “vetar u leđa” advokatima i pravnicima da reaguju i podnesu pojedinačne tužbe u ime građana koji su u Srbiji oboleli.

Objašnjava da je na jugu Srbije bačeno najviše osiromašenog uranijuma, te je pozvao niški Fakultet zaštite na radu, lekare, advokate, pravnike i stručnjake iz svih oblasti da se uključe u borbu za pravdu pred međunarodnim sudom za ljudska prava.

On očekuje da mu se vremenom priključi sve više ljudi. Najavio je i da će u Nišu početkom juna biti održan kongres na koji će biti pozvani inostrani stručnjaci koji bi podržali domaće eksperte u prikupljanju dokaza.

Svetski i evropski zvaničnici su još nekoliko godina po bombardovanju upozoravali na radijaciju koja je zabeležena kao posledica korišćenja oružja sa osiromašenim uranijumom, a mnoge zemlje Evropske unije testirale su svoje vojnike koji su bili u misijama na Balkanu, o čemu je pisao i Njujork tajms.

Podsetimo da je i ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan u oktobru prošle godine izjavio kako je Vlada Srbije spremna da finansijski podrži osnivanje nacionalne labaratorije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Srbije tokom 1999. i uz upotrebu osiromašenog uranijuma. Predlog da se formira nacionalna laboratorija koja bi ispitivala posledice agresije iz 1999. na ljude i životnu sredinu, dobio je podršku kabineta predsednika Srbije. Predlozi i preporuke Inicijativnog odbora upućeni predsedniku Aleksandru Vučiću prosleđeni su ministarstvima zdravlja i zaštite životne sredine, a u preporukama je podvučena neophodnost osnivanja koordinacionog tela i nacionalne laboratorije.

 

izvor: RTS