ДРУГИ „ДЕЧЈИ ВИШЕБОЈ“ У АПАТИНУ ОКУПИО ОКО 800 УЧЕНИКА

APATIN DRUŠTVO VESTI

На платоу испред ресторана „Шаран“ у Апатину, данас у 10 часова су почеле Дечје игре, популарни „Дечји вишебој“.

У такмичењу учествује 34 екипе са око 800 ученика основних школа од првог до четвртог разреда. Ове године поред деце из Апатина која су оформила 24 екипе, по први пут као гости учествују деца из Новог Сада са пет екипа, из Станишића се такмичи две екипе, а из Свилојева три.

Такмичење обухвата осам игара: скок у вис из места, скок у даљ из места, трка на штулама, бацање камена с рамена, превлачење штапа, трчање по брвну, трка у џаковима и екипно надвлачење конопа. Аутор овог пројекта започетог прошле године је учитељица Снежана Панковић.

Манифестацију је отворио председник општине Апатин, Милан Шкрбић, који је деци поручио да су самим учешћем на овим играма победници, без обзира на пласман који остваре.

-Најважније је бавити се спортом, правилно се развијати и учествовати на спортским манифестацијама. Велико ми је задовољство што као највећи лички град на свету имамо једну овакву манифестацију којом чувамо традицију, културу, обичаје и старе спортске дисциплине наших предака и то не смемо никада да заборавимо. Ми већ десет година организујемо сличне игре у којима учествују одрасли и надам се да ће неки од вас када одрасту, бити део екипа у овом озбиљнијем такмичењу, рекао је Шрбић.

Учесницима „Дечјег вишебоја“ се обратила и Сања Шијан, директорка Основне школе „Жарко Зрењанин“ која је напоменула да је ова манифестација веома важна, како би се од заборава сачувале некада веома цењене и често игране дечије игре.

-Велика нам је част што наша школа организује ову манифестацију. Оно што је најлепше када су у питању традиционалне игре је да се чува традиција, да се негује дух пријатељства као и спортски дух. Желела бих да наши гости понесу лепе утиске из нашег града, да створе нова и учврсте стара пријатељства и да нам се појаве на овој манифестацији и наредне године, казала је Сања Шијан. Она се захвалила свима који су дали допринос да се ова манифестација одржи.

Аутор овог пројекта започетог прошле године је учитељица Снежана Панковић.

-Ове године је знатно већи број деце која су се окупила у нашем граду. Поред тога што је циљ овог својеврсног „Дечјег вишебоја“, а то је да најмлађи негују и упознају традицију нашег народа, а не мање је важно да се деца међусобно упознају и друже, проведу време у природи и физичким активностима, без интернета и телефона, каже Снежана Панковић.

Покровитељ ове јединстевене манифестације у Србији је Скупштина општине и Канцеларија за младе. Генерални спонзор је Кока-Кола уз бројне друге донаторе и подршку из општине. Џими Комерц, Алупласт, Туристичка организација, Марина, Спортски савез Завичајно удружење „Личана“, Спортско едукативни камп „Зов природе“, Шумско газдинство, Наш дом и други.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.