ДОДЕЉЕНИ УГОВОРИ О СУБВЕНЦИОНИСАЊУ САМОЗАПОШЉАВАЊА И ЗАПОШЉАВАЊА ТЕЖЕ ЗАПОШЉИВИХ ЛИЦА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Општина Апатин у сарадњи са Националном службом за запошљавање већ трећу годину обезбеђује средства за самозапошљавање, односно за запошљавање теже запошљивих лица. За ову намену је издвојено нешто мање од четири милиона динара, од чега је два милиона обезбедила општина Апатин, док је НСЗ издвојила 1.995.000 динара. Ове године новац по јавним позивима је добило десет лица за самозапошљавање, а три послодавца ће новцем добијеним на конкурсу запослити четири особе из категорије теже запошљивих лица. Уговоре о субвенционисању данас је корисницима уручила председница општине Апатин, Дубравка Кораћ.

-Желим пре свега да се захвалим Националној служби за запошљавање на изузетној сарадњи, разумевању и пре свега експедитивности и жељи да сарађују са општином Апатин. Пола средстава обезбеђује општина, а другу половину НСЗ, и то је већ нека сума која значи људима који почињу сопствени бизнис. Важно је напоменути да је ово један континуиран процес у којем ми на нивоу неколико година колико подржавамо ову активност, можемо да кажемо да је средства до сада добило педесетак људи, што је на нивоу једне мање фирме. Сви они имају могућност да шире своје послове и запошљавају наше суграђане, тако да је то пројекат од изузетног значаја за општину Апатин. Планирамо да у наредним годинама повећамо та средства која обезбеђујемо, како би на тај начин подстакли пре свега самозапошљавање на територији наше општине, рекла је Дубравка Кораћ.

Она је нагласила да сваке године влада све веће интересовање за ове конкурсе.

-Оно што ме посебно радује јесте чињеница да из године у годину стиже све већи број захтева и пријава, које су све квалитетније. Види се да смо овом актувношћу успели да подстакнемо људе да размишљају о самозапошљавању, да своје постојеће бизнисе преведу у „белу зону“ и послују у складу са правилима и законима, тако да се надам да ћемо и у наредном периоду успети да их још више подтакнемо и помогнемо људима у самом сачињавању бизнис плана и све остале документације која понекад представља проблем, закључила је председница општине Апатин.

Према речима Свјетлане Нешић, начелнице одељења за програме запошљавања предузетништва, образовања и обуке у филијали Националне службе за запошљавање Сомбор, ове године је на конкрс за самозапошљавање стигло 19 захтева, док средства по јавном позиву за ново запошљавање теже запошљивих лица средства нису утрошена до краја.

-За програм субвенција за самозапшљавање је ове године издвојено 2,5 милиона динара, а средства је добило десет лица која се баве углавном услужним и занатским делатностима: фризери, књиговође, ауто сервиси… За нова радна места запошљавања теже запошљивих лица је опредељено 1.495.000 динара и нису сва средства утрошена. Новац по овом конкурсу су добила три послодавца који се баве књиговодственим услугама, одржавањем видео надзора и аутомеханичарким услугама. Средства добијена по конкурсима су бесповратна, а по уговору, послодавац је дужан да држи запосленог 12 месеци, уз плаћање свих обавеза држави, објаснила је Свјетлана Нешић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.