ДОДЕЉЕНА ПОДСТИЦАЈНА СРЕДСТВА ЗА АПАТИНСКЕ ПЧЕЛАРЕ И СТОЧАРЕ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Општина Апатин доделила је подстицајна средства по расписаном конкурсу за доделу бесповратних средстава за суфинансирање инвестиција у пчеларство на територији наше општине за 2021. годину и јавног позива за доделу подстицајних средстава у области сточарства и осталих усева на територији општине Апатин за 2021. годину.

-И ове године општина Апатин је реализовала програм подршке за споровођење пољопривредне и политике руралног развоја на коју је Министартво пољопривреде дало своју сагласност, а где су планирана средства од укупно 3.600.000,00 динара. Од тога је за рурални развој издвојено 3.100.000,00 динара од чега је на пчеларство планирано милион динара, а на сточартво и остале усеве 2.100.000,00 динара. Износ од 500.000,00 динара је планиран као кредитна подршка пољопривредницима. Пчелари су конкурисали за набавку опреме као што су пчелиња друштва, кошнице, приколице за превоз пчелињих друштава, канти и остале пчеларске опреме, док су сточари најчешће конкурисали за куповину приплодних квалитетних грла и машина за заштиту биља. Минималан износ одобрених бесповратних средстава за пчеларе је 5.000,00 динара, а максималан 150.000,00 динара, односно, до 70% од износа без пдв-а. Максималан износ одобрених средстава у области сточарства је 150.000,00 динара, а за област остали усеви 1.100.000,00 динара, односно до 60 одсто од реализованог рачуна, изјавио је Томислав Силађи, помоћник председнице општине Апатин на уручивању уговора.

Он је рекао да је на овом јавном позиву потписано 25 уговора из области пчеларства и 12 из сектора сточарства и осталог.
-За суфинансирање инвестиција у пчеларство потписано је 25 уговора и 12 уговора за суфинансирање инвестиција у сточарство и остале усеве. Рок за реализацију инвестиција је 30 дана, односно, до краја године. Очекујемо да ће сви потписани уговори бити реализовани до краја рока. Подносиоци пријава су конкирисали са рачуном и предрачуном. Они који су поднели рачун биће проверени на терену да ли је испоштовано оно што је уговором дефинисано, а признавани су им рачуни од почетка године до данас. Они који су конкурисали предрачуном имају рок од 30 дана да реализују своју инвестицију, каже Силађи .

У општинском одељењу за пољопривреду, водопривреду и рурални развој кажу да је интересовање за бесповратна средства по конкурсу било слично као и ранијих година, сем код пчелара где је пристигло нешто више пријава него до сада. За разлику од пчелара апатински сточари, има их око 70, никада до сада нису потраживали средства за конкурса у стопостотном износу. Ове године први пут су подељена сва конкурсом предвиђена средства.

Планирана субвенција мора бити реализована у текућој години и не може се преносити у следећу.

За кредитну подршку у току је потписивање уговора са банком.

Кредитна линија значи да општина суфинансира камату на кредит који пољопривредник са територије општине Апатин подигне код банке, у износу од 65.000,00 до 400.000.00 динара. Тренутно најповољнија банка код нас је ОТП са 6,5 одсто камате што би значило да је на кредит од 400.000,00 динара камата између 27-28.000,00 динара. Кредити су на годину дана, ткз. позајмица, за суфинансирање сетве. Њима се може куповати репроматеријал: гориво, ђубриво, семе и слично, објашњава Силађи.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *