ДЕЦА ИЗ “БУБАМАРЕ” ПОСЕТИЛА АЗИЛ ЗА ЦРВЕНОУХЕ И ЖУТОУХЕ КОРЊАЧЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

KРОЗ ИГРУ УЧИЛИ О ФЛОРИ И ФАУНИ

Малишани из предшколске установе “Пчелица”, објекат Бубамара, заједно са васпитачицама Маријом Ћопић и Јасмином Бојковић посетили су данас јединствен природњачки центар и ботаничку башту Удружења “Франц Шпајзер” у Апатину. Ова едукативна радионица пружила им је јединствену прилику да се упознају са фасцинантним светом водоземаца и гмизаваца.

Главни фокус данашње посете био је једини азил за црвеноухе и жутоухе корњаче у региону, смештен унутар простора Удружења “Франц Шпајзер”. Деца су са одушевљењем посматрала десетак корњача које насељавају посебно припремљене базене. Међутим, ове корњаче нису аутохтоне врсте, већ су инвазивна врста која је стигла из Северне Америке. Оне су завршиле у природи због неодговорности аквариста, а сада представљају конкуренцију домаћој барској корњачи, од које се брже размножавајају и црпе природне ресусе, храну, неопходну за живот домаћих врста.

Власта Миленковић, члан удружења и домаћин данашњег сусрета, водила је децу кроз причу о водоземцима и гмизавцима који се налазе у базенима удружења. Деца су имала прилику да науче о различитим врстама и њиховим карактеристикама, начину живота и навикама. Пројекат “Забава са рибицама и корњачама”, који са децом спроводе васпитачице Бојковић и Ћопић, има за циљ да кроз игру и забаву деца науче о природи, угроженим животињским врстама и целокупној флори и фауни нашег подручја.

Поред корњача, деца су се упознала са пужевима, жабама, рибицама и многим другим врстама које обитавају у дворишту удружења. Уз игру и забаву, малишани су имала прилику да стекну основна знања о природи и науче колико је важно очување животне средине и заштита угрожених врста.

Ова едукативна радионица у природњачком центру Удружења “Франц Шпајзер” пружила је апатинским предшколцима незаборавно искуство и подстакла њихову љубав према природи.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *