Deca i sport, neraskidiva veza

SOMBOR SRBIJA SVET VESTI

Kada je sport u pitanju to jeste i mora da bude neodvojivi deo kako detinjstva i odrastanja tako i čitavog života. Nameću se pitanja koji sport odabrati za dete a da mu nije dosadno, da ne stekne averziju prema tom i drugim sportovima, da uživa i da se pravilno usmerava. Pored toga, pitanje koje muči roditelje od početka je kada je pravo vreme da se dete uključi u sport. Sport je mnogima bio izlaz iz teških životnih situacija, mnoge je okrenuo putu uspeha, neke su roditelji upisivali na sport kako bi pravilno usmerili višak energije deteta i da bi ga kako i sami kažu “sklonili sa ulice”. Sport je naravno uvek odličan izbor,to potvrđuju i sportisti i treneri i naravno lekari koji nas stalno opominju da je detetu mesto u sportskoj sali i na terenima a ne pred kompjuterom ili telefonom. Nažalost,mogo njih je probalo pa su se razočarali, očekivalo se od njih previše a uspeh je nekako izostao. Ko očekuje previše da li trener, roditelj ili pak dete?
Mnogo je pitanja i mnogo je nedoumica.

Pomozite svom detetu da odabere pravi sport

Sport je naravno i zabavan način da dete ima redovnu telesnu aktivnost i razvije mnoge kako motoričke tako i socijalne veštine. Oko pete ili šeste godine a u nekim slučajevima i pre,deca počinju da ispoljavaju fizičke i mentalne osobine koje su im potrebne za određeni sport. Biti deo sportskog programa, daje detetu mnoge prednosti za učenje i rast. Bavljenje sportom je dobro iz više razloga a pre svega:
● Redovna fizička aktivnost
● Razvijanje motoričkih sposobnosti
● Zabava

● Izgradnja samopouzdanja
● Razvijanje društvenih veština
● Uče se da gube bez ljutnje
● Učenje o timskom radu i sportskom duhu
● Rad sa raznim ljudima
● Ispitivanje sebe i svojih granica
● Učenje discipline
● Uče se slušanju i poštovanju autoriteta
● Celoživotno usvajanje zdravih životnih navika
● Preventiva gojaznosti
Zaista je mnogo razloga da dete upišete na sport i da ga usmerite na
pravi put.

Da li je dete spremno za sport?

Kada već odlučiš da upišeš dete na neki sport obavezno se pozabavi pitanjem: “Da li je moje dete spremno za sport?”. Naravno da ne moraš da ga vodiš kod lekara ili psihologa na specijalne procene jednostavno to možeš i sama da uvidiš. Znači pre nego što krenete zajedno sa detetom u biranje sporta i ispitivanje sportskog programa, proveri da li je dete spremno. Spremnost deteta može zavisiti od:

Telesna zrelost

Različiti sportovi razlikuju se u svojim zahtevima za određenim vrstama
fizičkih osobina. Ima li dete snagu, visinu, fleksibilnost, izdržljivost ili druge osobine potrebne za početak određenog sporta? Razgovaraj sa trenerom kako bi saznala koje su osobine potrebne za taj sport i pitaj ako imaš bilo kakve nedoumice. Na šta se ovde tačno misli? Neko ko nema dovoljnu visinu koja je potrebna za košarku a na primer voli sportove sa loptom i voli timske sportove bolje je da se oproba u fudbalu ili rukometu na primer.

Ako je neka devojčica prilično mršava, po prirodi gipka i savitljiva onda je gimnastika pravi izbor za nju ako ona to želi naravno. Prosto samo telo da znak da neko ima za nešto predispoziciju, a neko je jednostavno nema.

Emocionalna zrelost

Bavljenje sportom, zahteva određenu emocionalnu zrelost. Trening, timski rad, pritisak, fizički i psihički stres, kontrola i takmičenje sa drugima, poraz, povrede, često i sukobi u timu, rivalitet, pa i ljubomora saigrača nije nešto što se ne dešava. Ako je dete spremno, da se izbori sa takvim ili sličnim izazovima onda je i emocionalno zrelo da se bavi sportom.

Zdravstveno stanje deteta

Hronične bolesti ili invaliditet mogu sport da učine izazovom, ali i rizikom. Pre nego što dete započne bavljene nekim sportom obavezno odvedite dete na sistematski pregled i uveri se da je sa zdravljem sve u redu i da neće biti rizika zbog napora koji ga očekuje.

Prvo da vidimo postoje li neko pravilo kako odabrati sport za svoje dete? Pronalaženje sporta koji će odgovarati detetu zavisi od nekih faktora koje takođe možete sami da ispitate i proverite. Prvo i ujedno najvažnije je to koliko dete ima godina. Odnosno godištedeteta. Na primer deca od 5 do 7 godina imaju izgrađene motoričke sposobnosti i definitivno je da su deca spremna za sport ali ono što je kod njih eventualni problem je emocionalna nezrelost. Njima su nove ideje timskog rada, slušanja naredbi i uputstava od strane trenera.Dok deca od sedam godina pa naviše mogu da se nose sa stvarima kao što su strategija, konkurencija i pritisak. Školice sporta ili pojedinačni sportovi su možda bolji za manji uzrast, dok timski sportovi inače privlače decu iznad sedam, osam godina.

Lična interesovanja
Privlači li dete određeni sport? Voli li on ili ona da gledaju ili prate lokalne utakmice, imaju li uzor u nekom sportu,maštaju li o velikim takmičenjima… ? Mnogo je sajmova sporta, gde dete može da se upozna sa sportom.
Znatiželja i entuzijazam su odlični motivatori. Jako je važno, ako ne i najvažnije da dete samo odabere ili da ga samo usmerite ako imate nedoumicu, ti ne treba da mu određuješ kojim sportom treba da se bavi a još je manje preporučljivo lečenje ličnih kompleksa na deci. Ako mama nije postala slavna odbojkašica mora dete. Ili svi volimo tenis zbog uspeha našeg tenisera, ili svi naprasno trenije pravi izbor za dete.
Dete samo treba da kaže šta mu se dopada, da ode na trening, upozna se sa načinom rada i vidi da li je to to. Na tv-u ili dok neko drugi to radi čini se i nama i deci lako je, kad Novak igra tenis svi pomislimo :”Ma ovo bih i ja mogao, samo da sam počeo sa tenisom na vreme”, a vrlo dobro znamo da je napor ogroman i da je odricanja i previše. Upravo iz tog razloga dete mora da odabere sport kojim će se baviti. Daj mu šansu da isproba ako ima želju i više vrsta sportova pa tek onda da odnese pravu odluku. Ne prisiljavaj dete na nešto što mu ne prija, to može da izazove ozbiljan stres kod dece od povlačenja u sebe, nesanice, dešava se i da im kosa jako opada.

Temperament
Temperament je ključna stvar za izbor škole, posla, partnera a samim tim i za odabir sporta. Razmisli koliko je tvoje dete društveno. Neku decu privlače timski sportovi poput fudbala, košarke, odbojke…Drugi se radije opredeljuju za pojedinačne individualne sportove, kao što su plivanje, tenis, atletika, gimnastika…

Raspored deteta

Neki sportovi imaju intenzivan raspored treninga i sastanaka.To u početku bude tri do četiri puta nedeljno a kasnije se raspored promeni i treninzi se održavaju vrlo često i dva puta dnevno. Hoće li dete moći sve to da postigne? Hoće li imati problema u usklađivanju školskih obaveza, vemena sa porodicom i vremena sa prijateljima? Na kraju krajeva treba voditi računa i o tome hoćete li i vi imati vremena i hoćete li moći da ispoštujete tako gust raspored. Zamisli ako dete odabere sport koji je na drugom kraju grada i treninzi su u šest popodne a ti u pet završavaš sa poslom, umorna i iscrpljena treba još minimum sat, dva da čekaš da se trening završi. Treba sve to uzeti u obzir kada je odabir sporta za dete u pitanju. Mada naravno roditelj se mora žrtvovati i pružiti nesebičnu podršku detetu.

Troškovi
Troškovi opreme,putovanja, priprema, plana ishrane koji se prilagođava datom sportu i detetu sve je to nešto što ume priličo da košta. Budi spremna i ti ali i čitava porodica da uložite i vreme i novac da bi se dete na pravi i kvalitetan način bavilo sportom. Posle svih ovih saveta i preporuka na koji način i kako da odabereš pravi sport za svoje dete, jako je važno da pratiš dete tokom bavljenja sportom. Nakon treninga ne moraš uvek ali povremeno ga pitaj:

Jesi li se zabavljao danas na treningu?
Šta si naučio novo danas?
Koji ti je najdraži deo treninga i zašto?
Koji ti je najdosadniji i najnaporniji deo treninga?
Šta najviše voliš kod svog trenera ili saigrača?
Šta je najbolje u timu?
Nemoj se iznenaditi odgovorima, željom da promeni sport, svađom sa saigračima, nepravdom koju je osetio od strane sudija i koje je svestan sve su to stvari koje će ga izgraditi kao čoveka i ličnost. Ako dete želi da promeni sport ili želi da u potpunosti odustane nemojte ga silom terati da to ne radi. Jako je važno da dete neprestano ohrabrujete, da ne budete ljuti na njega ako nije postiglo uspeh koji vi mislite da je trebalo da postigne. Pored toga za decu je stresno i frustrirajuće kada mama ili tata dođu na utakmicu i navijaju kao da je život u pitanju, neka deca to jednostavno ne vole, tada se oni sami više skoncentrišu na to šta vi dobacujete i kakve savete delite nego na svoje veštine i sposobnosti. Dakle sedi, gledaj i nemoj previše da se mešaš! Nismo svi za sport, kao što nismo svi za umetnost na primer, nemoj da maštaš ti kao roditelj o milionskim ugovorima i ogromnim uspesima, pusti dete da uživa a uspeh to vrlo dobro znamo ne dolazi samo kao izraz talenta potrebno je tu mnogo faktora da se poklopi. Ako podvučemo crtu najvažnije je da je dete zdravo i spremno da se bavi sportom, da je sport za njega bezbedan da ga uči lepim i plemenitim stvarima koje će mu kasnije u životu značiti.Važno je da kroz sport stekne prijatelje, nauči da je sport put ka zdravlju a ne put ka koferu punim para. Jednostavno dete treba da uživa u sportu a kad uživa dete uživaćeš i ti kao roditelj. Uspeh ako dođe, odlično, ako izostane to ne znači da je neko loš i netalentovan, već da ga uspeh čeka na nekom drugom životnom polju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.