ДАВИД НОВИЧ-КУПУСИНАЦ У РЕПРЕЗЕНТАЦИЈИ СРБИЈЕ

APATIN OSTALI SPORTOVI SPORT VESTI

Да ли сте знали да општина Апатина има државног првака у рвању? Колико често се осврнете на спортисте и успешне људе из вашег окружења? Верујете ли да је могуће постати репрезентативац у било ком спорту а да у вашем месту нема спортске хале? Изгледа да јесте.

У Купусини, надомак Апатина, један дечак жели да постане успешан спортиста и врхунски рвач. Давид Нович је рођен 2001. године и од своје 8. године је почео да се бави рвањем у свом родном селу где их је у једној малој школској сали тренирао Игор Фргић. Са њим, у Рвачком клубу „Купусина“ почело је да тренира око 60 дечака и девојчица од којих је једини истрајао и својом упорношћу и вредним радом заслужио позив у „Раднички“ из Сомбора за који наступа и данас.

-У школи сам сазнао да се уписују нови чланови у Рвачки клуб и желео сам да пробам. Свидело ми се и остао сам и данас у овом спорту. До 7. разреда сам тренирао у Купусини, а након тога прешао у „Раднички“ из Сомбора где сам наставио да радим са својим досадашњим тренером Игором Фргићем- каже Давид Нович.

Давид је за Дунав радио рекао како су га родитељи возили свакодневно на тренинге у Сомбор док је похађао основну школу у Купусини, а сада када је ученик Спортске гимназије у Орошхази вредно ради и тренира са својим другарима у Мађарској.

Да ли се сећаш свог првог такмичења?

-Сећам се. Било је то у месту Мала Босна и у мојој категорији до 30кг , где је био пријављен још један такмичар. Успео сам да га савладам и освојим своју прву медаљу. – кроз осмех прича Давид.

Од тада је вредно радио и како је стасавао полако је прелазио из категорије у категорију и у свакој правио одличне резултате. Овај средњошколац из Купусине 7. пута је био првак Војводине, а прошле године у категорији кадета до 60 кг се окитио златном медаљом и титулом најбољег у Србији.

Како усклађујеш обавезе у школи и у клубу за који се такмичиш?

-Тешко али напорно радим да све постигнем. Тренирам два пута дневно у оквиру спортске гимназије коју похађам, а викендом када имам такмичења долазим у Сомбор и наступам за „Раднички“.- одговара Давид Нович.

Давид за Дунав каже да свакодневно добија позиве да почне да наступа за Мађарску репрезентацију али са пуно поноса открива да има друге планове. -Желим да наступам за Србију. Уписао сам већ неколико наступа у националном тиму у млађим категоријама. На Балканском првенству сам био петопласиран и мало ми је недостајало да се укључим у борбе за медаљу. Наступио сам и на Међународном такмичењу у Сарајеву где сам за Србију освојио сребрну медаљу у конкуренцији од 400 рвача из Босне и Херцеговине, Србије, Мађарске, Хрватске, Аустрије, Немачке и Бугарске.- каже Нович.

Овај млади Купусинац је казао како има велику жељу да наступи пред публиком у Купусини и Апатину те да је сигуран да би добио велику подршку са трибина и ношен том енергијом направио добар резултат. Давид не крије да је својим резултатима добио и велику популарност у селу где га мештани често заустављају како би му честитали на његовим успесима.

Мајка Марија која нас је срдачно примила у госте није крила да је у почетку мислила да неће ништа бити од његове спортске каријере и да је покушавала да га наговори да престане да се бави рвањем, али и да је временом постала највећа подршка свом сину те да ни једног тренутка не жали за тиме.

-Мислила сам да ће га временом проћи воља за рвањем, али он је био упоран и ишао је на тренинге и по снегу и киши, чак и када је био прехлађен. Возила сам га редовне на тренинге, а када не бих имала воље или времена ишао је аутобусом или таксијем.- говори Марија Нович, Давидова мајка.

Ова срдачна Купусинка каже да је Давид свој спортски ген повукао на оца и баку који су се активно бавили спортом, те да је на њу наследио само осмех. Марија као и свака друга брижна мајка не крије да сада не може да гледа такмичења сина јер је порастао и сада су мечеви грубљи. -Док је био мали гледали смо сваки меч, чак и снимали камером. Сада? Не могу ја то више да гледам, постао је јачи и мечеви су тежи а и његови противници грубљи. – додаје Марија Нович.

Овај врхунски млади рвач до сада је освојио преко 70 медаља и пехара, а волео би да добије прилику да своје знање пренесе и на другу децу. -Желео бих да упишем ДИФ (Факултет спорта и физичког васпитања) и по завршетку студија имао бих велику жељу да се вратим у своје село и да постанем професор у школи у Купусини, и тренер у рвачком клубу. – са осмехом прича Давид.

На питање да упореди услове из Сомбора, Купусине и Орошхазе рекао да нема велике разлике и да уколико желите да тренирате увек можете пронаћи начина и услове за рад, али и истакао да му је велика жеља да његова Купусина ускоро добије спортксу халу.

Поред тога што је одличан рвач Давид је врло добар у школи и свира бубњеве у свом бенду „Ејсис“.

-Кад имам слободан викенд скупимо се код мене у подруму и свирамо. Свирамо свашта, углавном народну музику. Волим моторе и пецање. Трудим се да све постигнем. – каже је Давид .

Овај насмејани младић каже да тренутно нема озбиљну везу, али да нађе времена и за девојке. Колико је добар спортиста говори и чињеница да је на једном школском турниру изабран за најбољег фудбалера, те да је као помоћник учествовао у раду на Светском првенству у рвању са којег је добио сертификт и похвалу од стране организатора.

Давид сања свој сан. Иде ка томе да буде као неки од његових узора, Давор Штефанек, Виктор Немеш, Тамаш Леринц… А ми можемо само да му пожелимо сву срећу и да са поносом кажемо како је овај добар, племенити и храбри младић наш најближи комшија.

1 thought on “ДАВИД НОВИЧ-КУПУСИНАЦ У РЕПРЕЗЕНТАЦИЈИ СРБИЈЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.