КУПУСИНЦИ СЕ ВРАЋАЈУ У РИНГ

APATIN SOMBOR SPORT VESTI

У КУПУСИНСКОЈ ОСНОВНОЈ ШКОЛИ ОСНОВАНА СЕКЦИЈА РВАЊА

У Основној школи „Јожеф Атила“ у Купусини је основана рвачка секција поводом 110 година од оснивања Рвачког клуба Раднички из Сомбора.

– Наш клуб је основан 1912. године и најстарији је на Балкану. Ове године славимо 110 година и за јубилеј смо одлучили да правимо секције по основним школама у селима. До сада смо их основали у  ОШ „Аврам Мразовић“ у Чонопљи и у купусинској, а у Кљајићеву ће од понедељка заживети. Купусинцима представљамо наш програм иако им овај спорт није стран јер је још 2010. године основан Рвачки клуб „Купусина“ који је изнедрио репрезентативца Давида Новича и још пар одличних рвача. Секцију у Купусини водиће проф. физичког Чернеј Ботонт, каже Игор Фргић, тренер РК Раднички из Сомбора.

Секције ће основце окупљати два пута недељно по селима, док ће трећи, заједнички, тренинг имати петком у Градској хали „Мостонга“ у Сомбору. Узрасна категорија су ученици основне школе а РК Раднички има добру сарадњу са директором основне школе у Купусини Шандором Чикошем који је и председник РК Купусина.

Овде су нам услови идеални, за моје 22 године тренерске каријере најбољи до сада. Летос смо имали камп на Вагонима и апатинска општина нам је изашла у сустрет и дала нам салу за вежбање и захваљујем се и њима и управи града Сомбора на разумевању и подршци. Одзив на први тренинг је био одличан, окупило се 15-торо деце из Купусине и 10-торо из Сомбора, међу којима су и деца из Чонопље. Оно што је важно родитељима је да не плаћају тренирање, а опрема није претерано скупа. Солидне патике за рвање коштају између 50 и 70 евра колико су и дресови црвени и плави, док су тренерке око 3-4000 динара. Данас такмичари не могу да се такмиче без опреме, што су раније могли и у опреми за физичко, али цене још увек нису толике да представља превелик трошак за родитеље. Владимир Крстић председник клуба, тренер Милан Марић и ја наследили смо традицију да секција буде бесплатна. Никада нисмо узимали чланарину и до год можемо тако ћемо наставити, каже Игор.

Ову традицију увео је Игоров отац Иван који је покренуо и женско рвање у Србији. Захваљујући њему је основан рвачки клуб у Купусини.

– Мој отац је добро осетио да овде има потенцијала. Ето, Давид је испливао из клуба и данас не само што је у репрезентацији него је и у најјачој академији у Мађарској.

Давид Нович, најбољи купусински рвач данас се налази у Мађарској рвачкој академији „Козма Иштван“ у Будимпешти. Средњу школу је завршио у Сегедину, а сада је у специјалној рвачкој школи која има ниво факултета. Једну испоставу те академију отворили смо у Кањижи, захваљујући мађарској влади, председнику Виктору Орбану и људима који воле рвачки спорт.

Радио Дунав је већ писао о таленту младог Давида Новича, а цео интервју можете прочитати на: https://www.radiodunav.com/david-novic-kupusinac-u-reprezentaciji-srbije.

Први сусрети такмичарског типа за полазнике рвачке секције у Купусини, према плану су за два месеца.

– Све зависи од рада проф. Ботонта, али верујем у њега јер је он мој ученик. Прво одмеравање снага између ових пет секција било би у наредна два месеца, каже тренер Фргић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *