DANI KULTURE PODUNAVSKIH ŠVABA

APATIN DRUŠTVO EKONOMIJA SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Udruženja Apatinaca u Nemačkoj i domaćin  udruženje „Adam Berenc“  uz podršku apatinske opštine održali  dvodnevne „Dane kulture Podunavskih Švaba“.

Nemce, poreklom iz Apatina, stigle brodom „Rossini“ iz Pasaua, svečano su dočekali domaćini na pristanu uz zvuke Štrausovg valcera „Na lepom plavom Dunavu“ a predsednik opštine Živorad Smiljanić ih je pozdravio rečima: „Dobrodošli u naš i vaš grad“ u prisustvu brojnih građana, udruženja Nemaca iz cele Vojvodine, Hrvatske i Ambasade Nemačke. Centralni deo ove dvodnevne manifestacije bilo je otkrivanje spomen ploče za Podunavske Švabe Apatina  pored katoličke crkve Uznesenje Marijino i  otvaranje Crkvenog muzeja Adam Berenc u prostoru crkve Srce Isusovo.Na otvaranju spomen ploče kod katoličke crkve„Uznesenje Marijino“ u centru grada ,  ataše za kulturu  Ambasade Nemačke u Beogradu je rekao:-Veoma je značajno da je podignuta spomen ploča  u godini kada obeležavamo sto godina od početka Prvog i 75 godina od Drugog svetskog rata, 25 godina od ponovnog ujedinjenja Nemačke i otvaranje vrata Srbiji za ulazak u EU.Zadatak nam je da razvijamo kulturnu saradnju među narodima Srbije i Nemačke čemu doprinose  mnogobrojna udruženja Nemaca koja postoje- rekao je ataše Karl –Heinz Schmitz .

-Spomen ploča treba da podseća na deo istorije Apatina i dokaz da jedni drugima pružamo ruke pomiranja.Bilo nam je veoma bitno da ovakav jedinstven spomenik u centralnoj Evropi podignemo upravo u Apatinu  koji je jednstven po prožimanju različitih kultura i međunacionalnoj toleranciji. Ovaj akt razumevanja, pružanje ruku pomirenja je naš zajednički doprinos izgradnji Evrope- rekao je Rudiger Hess, ispred nemačkih udruženja.

Svečanosti otvaranja Crkvenog muzreja Adam Berenc u crkvi Srce Isusovo osim gostiju iz Nemačke prisustvovao je  veliki broj Apatinaca a muzej je otvorio župnik Jakob Pfajfer.-Vredni eksponati nemačko-katoličkih crkvi prikupljeni su iz cele  Bačke. Najstarija knjiga potiče iz 1.550, godine a gradja je takva da je se ne bi postideli ni mnogi svetski muzeji- rekao je Boris Mašić, autor i idejni tvorac muzejskih eksponata.

Manifestaciju su pomogli brojni sponzori, apatinska opština, ambasade Nemačke i Austrije u Beogradu, Ernst Jeger i drugi.

nemci izložba 1Podunavske švabe, Apatin,vesti 2014 Podunavske švabe, Apatin 2,vesti 2014 Podunavske švabe, Apatin 3,vesti 2014

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *