ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА НА ПОЉОПРИВРЕДНОМ ГАЗДИНСТВУ “ПИНЋИР БИО”

APATIN SOMBOR SRBIJA VESTI

ПОЗИВУ СЕ ОДАЗВАЛО 50 РЕДОВНИХ КУПАЦА

На пољопривредном газдинству „Пинћир Био“ из Апатина данас је одржан дан Отворених врата за грађане и муштерије. Позиву да виде како изгледа процес производње поврћа, од садње до продаје, одазвало се 50 редовних купаца овог газдинства.

Повод догађају је преплављеност тржишта у Србији страним производима, али и подстицање грађана да се врате бављењу пољопривредом.

– Тренутно се код нас продају лубенице из Грчке, парадајз и краставци из Македоније и Албаније. Увек имамо борбу са увозним лобијем. Зато смо и желели да купцима прикажемо да је све у нашој продавници и на нашим тезгама домаће и произведено код нас, и да се у Србији може бавити пољопривредом, рекао је власник, агроном Игор Пинћир.

 – Хтели смо да наше муштерије виде на који начин и где производимо. Да виде пут поврћа од имања до продавнице. Укупна површина на којој газдинство “Пинћир Био” производи је 10 хектара, од чега је два хектара под пластеницима. Од преосталих осам хектара отвореног простора на једном хектару се у пролеће и у јесен прекрива земља да помогнемо биљкама при ниским температурама. Наше газдинство узгаја све врсте поврћа. Главне културе су нам парадајз, све врсте краставаца и паприке, купус и купусњаче ( карфиол, броколи, кељ), лубенице, диње, кукуруз шећерац, кромпир, лук, патлиџан, бундеве, зелене салате, ротквице. Пратимо муштерије у њиховој потражњи па смо ове године у производњу увели батат и руколу, а пробаћемо кивано. У понуди имамо и прерађене производе, кувани парадајз, пинђур и кисели купус, додао је Игор Пинћир.

Газдинство “Пинћир Био” почело је са радом пре 50 година. Производњу је започео отац Владо, а синови су наставили. Игор је задужен за саму производњу, док Борис води њихове продавнице које се налазе на неколико локација у Војводини. Тренутно запошљавају око 25 радника, али увек има простора за већи број. Рад у пластеницима је у скоро 90 одсто мануелан. Сваки парадајз или краставац треба ручно убрати и сортирати. На годишњем нивоу произведу око 200 тона парадајза и по 50 тона краставца и паприке. У Србији људи тренутно не показују велико интересовање за бављење физичким пољопривредним радом, па се у Газдинству морају сналазити да надокнаде недостатак радне снаге.

– Имамо простора да проширимо производњу, али је одлажемо јер ни за ову површину никада немамо довољан број људи. Зато за сада не планирамо веће инвестиције и проширења, каже Пинћир.

У газдинству “Пинћир Био” максимално се труде да се производња одвија на природан начин, баве се биолошком или интегралном производњом. То значи да се у великој мери ослањају на инсекте приликом опрашивања или уништавања биљних штеточина.

–  Користимо бумбаре који помажу у опрашивању биљака, затим предаторе који уништавају друге штетне инсекте, и препарате на биљној бази у виду аминокиселина за помоћ биљкама, рекао је власник “Био Пинћир” газдинства.

Идеја “Отвореног дана” се показала добра и успешна. Прошле године су догађај организовали са колегама пољопривредницима и сусрет искористили за размену искуства у раду. Игор Пинћир је најавио да би се до јесени могао одржати још један овакав дан, овог пута за већи број грађана.

Када људи виде на који начин производимо и бринемо о нашим производима имају и веће поверење да од нас купују здраво воће и поврће, закључује Игор Пинћир.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *