ЧУЛA СЕ ВИКА И ЗАПОМАГАЊЕ- СВЕДОЦИ НЕСРЕЋЕ НА ДУНАВУ

APATIN HRONIKA SOMBOR VESTI

Након трагичног покушаја групе миграната да преко Дунава илегално уђе у Хрватску, од којих се само шест спасло након превртања чамца, данас на викенд насељу “Вагони” код Апатина очевици догађаја препричавају ужас јучерашње трагедије.

Чули смо крике и дозивање у помоћ. А након неког времена на обалу су изашла шесторица младића које смо протеклих дана видели у шуми, сведочи 28 -годишњи Chamseddine из Туниса. Он и његов сапутник Hsmza (46) из Либије већ неколико дана бораве на “Вагонима” чекајући на прелазак у Хрватску.
-Групу која је синоћ покушала да пређе гранцу већином чине малолетници из Авганистана, старости од 15 до 17 година, тврди Hsmza.

-Након вике и запомагања дотрчали су до нас тражећи да им помогнемо у потрази за четворицом рођака и пријатеља. Нисмо их одмах најбоље разумели јер не говоримо истим језиком, али се по њиховим лицима видело да су доживели несрећу, причају за радио Дунав овај Либијац и Тунижанин. – Покушали смо нешто учинити али било је мрачно и хладно па смо помоћ потражили од полиције.

Према њиховим речима групу која је покушала прећи границу са два чамца чинило је 15 лица. Раздвојили су се па још увек није познато шта се догодило са мигрантима из другог чамца. Да ли су успели прећи на другу страну, или су и они завршили у Дунаву као и њихови несрећни пријатељи.

– Већина је изнурена од боравка у шуми, без воде и хране. Данима пада киша, ово је ужас, каже Hsmza (46). Према његовим речима Авганистанци, Сиријци, Ирачани и Пакистанци пешаче од Турске до европских земаља. Велики број настрада на том путу, од хладноће, повреда па и утапања.

Он у својој потресној исповести прича како је у главном граду Либије, Триполију имао рибарски брод, породицу и добар живот, све до револуције у којој је свргнут Гадафи. У сукобима који су наступили изгубио је ближе чланови породице. Пут планира да настави до немачког Хамбурга где му се већ три године налази супруга са њихово троје деце. –Она је успела да добије визу на пет година, каже Hsmza, несигуран у то да ли ће успети поново да их види.

Његов сапутник, 28-годишњи Chamseddine из Туниса, по занимању програмер, у Србију је стигао пре два месеца авионом. И он наставља пут ка Европи.

-Више пута сам покушао прећи у Хрватску, али безуспешно. У Апатин смо стигли аутобусом, а већ неколико дана боравимо у шуми спремни за прелазак. Нисмо знали колико је опасан Дунав на овој локацији, посебно након синоћње трагедије и сазнања да се са друге стране налази мочвара, каже Chamseddine, мислећи притом на Kопачки рит у Хрватској. Вероватно ћемо назад до Новог Сада па на југ до Шида, открива планове овај младић из Туниса.

ЖАО ИМ ЗБОГ ШТЕТЕ KОЈЕ СУ МИГРАНТИ ПРИЧИНИЛИ НА KОШНИЦАМА И ВИKЕНДИЦАМА

-Знамо да то није исправно, али човек након 3000 километара пешачења и разних недаћа изгуби себе. Претвори се у “машину” којa само жели да преживи још један дан како би стигао до Европе. Већина на том путу остане без новца па је принуђена на очајничке потезе у преживљавању. Жао ми је због тога, јер се према нама у Србији сви опходе добронамерно, нисмо имали никаквих проблема до сада, каже на крају овај двојац.

За четворицом несталих мигрантима од данас су поред полиције у потрагу укључени и рониоци јединице жандармерије као и припадници јединице за ванредне ситуације.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *