ЧЛAНОВИ АПАТИНСКОГ КЛУБА ЗА СТАРЕ БИЛИ НА ЕДУКАТИВНОМ ИЗЛЕТУ

APATIN DRUŠTVO VESTI

У разноврстан план и програм апатинског Клуба за старе јуче је уврштен и едукативни излет, у току ког су се чланови имали прилику упознати са два музеја у нашој околини. У питању су Завичајни музеј у Пригревици и Градски музеј у Сомбору.

Чланови Клуба били су итекако изненађени сазнањем да Пригревица у самом центру села крије бројне експонате из периода од пре II Светског рата. Ради се о експонатима из Лике и Баније који представљају историјско, етнолошко и социолошко обележје материјалне и духовне културе народа из поменутих крајева. Збирку чине различити предмети за кућне потребе и послове, за занатске делатности, за пољске послове, примерци оружја, инструмената, делови мушке и женске одеће и др.

Изузетном интересовању чланова Клуба током посете музеју допринела је занимљива прича домаћина, Момчила Тодорића. Некадашњи библиотекар и иницијатор оснивања музеја, осим што је имао интересантне анегдоте везане за готово сваки предмет, успео је и да насмеје, али и разнежи своје госте.

Едукативни излет настављен је ка Сомбору, где су чланови Клуба посетили Градски музеј. Овога пута, одлучили су да време посвете обиласку најновије поставке, а која је уприличена поводом манифестације ,,Музеји за десет“. У питању је изложба ,,Оставштина за будућност“, посвећена прерано преминулом уметнику, дародавцу и великом сараднику и пријатељу Градског музеја Сомбор Димитрију Мирку Ћелићу из Пригревице.

По завршетку обиласка музеја, чланови Клуба су, уз кафу и чај, наставили дружење и сумирали утиске, те показали интересовање да ускоро поново буду део неке нове екскурзије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.