BALKANSKA RUTA – ŽIVOT MIGRANATA

DRUŠTVO POLITIKA SOMBOR VESTI

Od početka prošle godine u Srbiji se prijavilo više od 5.700 tražilaca azila. Trenutno u centrima za smeštaj boravi oko 4.150 osoba, uglavnom iz Avganistana, Pakistana, Iraka, i svega jedan procenat Sirijaca. U somborskom prihvatnom centru za migrante trenutno je smešteno 132 lica pretežno iz Iraka. Vetar, sneg i temperature koje noću padaju ispod nule – to su uslovi u kojima živi grupa migranata u Šikari, ima ih smeštenih i u šumi.

U tranzitnom kampu Sombor jedna od porodica dobila je 11. dete. Ćerku su nazvali po ženi iz Srbije, koja ih je oduševila plemenitošću. U našoj zemlji borave više od godinu dana, dok su u Somboru nešto više od mesec dana. Bežanje od građanskog rata nije ih sprečilo da u potrazi za boljim životom prošire i porodicu.

-U 18 objekata za smeštaj migranata u Srbiji trenutno se nalazi 3.818 migranata, a njihov broj u prihvatnim centrima na jugu Srbije je smanjen. To je izjavio portparol Komesarijata za izbeglice Ivan Mišković. On je za agenciju Beta rekao da migranti sve više odlaze u prihvatne centre na severu zemlje, pre svega u Sombor, Suboticu i Kikindu.

Procena nevladinih organizacija je da van cenatara u Srbiji ima najmanje 500 ljudi. Jedan od načina da se njihov pristup centrima olakša jeste i nedavni dogovor s policijom da se registracija i upućivanje migranata u organizovani smeštaj obavlja 24 časa.