ХАРВЕСТЕР ВРЕДАН ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА СТИГАО У ШУМСКУ УПРАВУ АПАТИН

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

ЈП „Војводинашуме“ купило је нови „John Deere-Harvester“ вишефункционалну машину за сечу и израду дрвних сортимената, вредну пола милиона евра.

На примопредаји и презентацији која је обављена данас у Шумској управи Апатин, директор ЈП ,,Војводинашуме“ Роланд Кокаи говорио je о значају ове машине, која ће према његовим речима овом предузећу надоместити недостатак радне снаге.

-Имамо недостатак радне снаге у Војводини, а посебно је карактеристично за сомборско газдинство које покрива Западнобачки и Севернобачки округ. На тај изазов смо покушали да одговоримо куповином мултифункционалног уређаја који сече шуму и ради дрвни асортиман. Харвестер мења рад 15 секача на дневном нивоу, изјавио је Кокаи.

Ову специјалну шумарску машину ЈП ,,Војводинашуме“ купило је од од словеначког предузећа „Техногозд“ по цени од 490,620,00 евра без ПДВ-а. Средства за ову капиталну инвестицију су обезбеђена из редовног пословања. -ЈП „Војводинашуме“ нису буџетски корисник него се финансирају по тржишним принципима. Ова машина није купљена од новца пореских обавезника, нити кредитом, Харвестер је купљен сопственим средствима, нагласио је директор Kокаи.

Он је додао да поред сече, ЈП „Војводинашуме“ интезивно ради и на пошумљавању. -Сеча шума и израда дрвних асортимената се дешава у складу са тренутачним цивилизацијским окружењем и у складу са природом. То треба нагласити јер јавност има погрешан став према томе да шумарска делатност углавном само сече шуме, а непошумљава. То није тачно, ми смо у обавези да колико хектара исечемо толико и пошумимо. То је проста репродукција. Са правом се поставља питање зашто је Војводина тако непошумљена. Одговор треба тражити од времена Марије Терезије када су становници на територији Војводине одлучили да од шумарског направе пољопривредно земљиште, јер је то било економски исплативије. Ми сечом шуме и обнављамо, значи радимо у складу са природом и то је на неки начин мера неге, рекао је Kокаи.

Харвестер се користи у савременом шумарству за сечу, обарање и кројење стабала. Мења 15 радника, ради ноћу и дању, без обзира на годишње доба и временске услове. На дневном нивоу обради од 200 до 300 кубних метара дрва, а на годишњем обори до 50 000 стабала. Један од најзначајнијих ефеката Харвестера је хуманизација посла каже Срђан Перуача, директор Шумског газдинства Сомбор.

-Ова машина је првенствено намењена за сечу клонова Евроамеричке тополе на територији Шумског газдинства Сомбор и мењаће рад око 15 секача дневно, а то је 250 до 300 м3 техничких сортимената односно трупаца. Kада то помножимо са 200 ефективних радних дана у току једне године добијамо количину од 60.000 м3 трупаца. Што значи да би годишње могли 300-400 хектара да посечемо односно обновимо и да притом водимо рачуна о економским принципима, што ће бити ефикасније, јефтиније а и социјални аспект је ту присутан јер повећавамо безбедност на раду са обзиром на то да човек који рукује са овом машином ради у максимално заштићеним условима, рекао је Перуача.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.