АПАТИНСКИ ОСМАЦИ ПРИСУСТВОВАЛИ ПРЕДАВАЊУ О ХИВУ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

У Вишенаменској сали апатинске Основне школе “Жарко Зрењанин” данас је поводом, 01. децембра Светског дана борбе против сиде одржано предавање о Хиву. Предавач је била др Татјана Угарковић Тришић, специјалиста гинекологије и акушерства апатинског Дома здравља, а ученици осмих разреда су имали прилику да се упознају са ризицима, могуђношћу заразе ХИВ-ом те на који начин могу да се заштите да до тога не дође, али и да чују шта се све лоше може десити уколико дођу у контакт са овим вирусом. Према речима др Угарковић Тришић, основни циљ овог предавања је едукација и превенција у спречавању овог обољења.

-Деца у овом узрасту су већ упозната са односима и мислим да је важно да их на време едукујемо, како да сачувају своје репродуктивно здравље, а не да то радимо када они ступе у односе и када већ долазе са проблемима. Боље је решавати проблеме превентивно, него када се већ нешто деси. У пракси имамо адолесценткиња које се јављају са проблемима, тако да је време да радимо едукацију и да се бринемо о нашој деци, рекла је др Татјана Угарковић Тришић.

Јасна Павићевић, помоћник директора ОШ “Жарко Зрењанин” Апатин је нагласила да у овој образовној установи годинама постоји традиција да се одржавају предавања овакве врсте и додала да су осмацима подељени информативни флајери везани за ову тему.

-У сарадњи са локалном самоуправом, Центром за социјални рад и Домом здравља одлученоо је да се овај дан обележава, јер је неопходно да се ученици упознају са свим врстама опасности и превентивних мера у борби против, не само Сиде већ и свих других заразних болести. Едукујемо ученике осмог разреда који су већ увелико у пубертету и неопходно је да имају праве релевантне чињенице. Ми смо свесни тога да су им данас на интернету лако доступне информације, али је питање колико су оне тачне. Деца су у склопу предавања имала прилику и да поставе питања. Желимо да се ученици ослободе и да то не буде табу тема, већ да науче да брину о свом здрављу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *