АПАТИНСКА ТЕКСТИЛНА ИНДУСТРИЈА „АПАТЕKС”

APATIN RAZOTKRIVANJE APATINA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI

Ово текстилно предузеће, настало од некадашње “Вунопредионе”, функционише, 1950. године, као део текстилне индустрије из Kуле, а као последица нерационалне пословне политике из њега је до маја 1952. године однесено преко 50% основних средстава. После заустављеног процеса ликвидације, наступа нова фаза у пословању и развитку овог значајног сегмента апатинске текстилне индустрије, које од 20. фебруара 1958. године, добија се назив “Апатекс”.

Повећана потражња на тржишту за влачним предивом и трикотажним производима током 1957. године, била је изузетно повољан моменат који предузеће максимално користи да пласира своје производе. Да би могао бити конкурентан на текстилном тржишту, „Апатекс“ врши реконструкцију својих погона и обнову машинског парка, на основу средстава добијених од локалне самоуправе. Инвестирањем финансијских средстава у набавку половних, али и даље употребних машина, ово текстилно предузеће је повећало капацитет предионице влачног предива и трикотаже, а формиран је и погон фарбаре. Недостатак адекватног производног простора за инсталирање новопристиглих машина решен је адаптацијом суседних стамбених објеката, као и зграде некадашњег породилишта.

Ове позитивне промене одразиле су се и на повећање броја запослених радника разне квалификационе структуре, тако да је у периоду 1957-1961. година, њихов број од 219 попео на 425. Kао резултат извршене модернизације читавог низа предузећа са истим производним програмом, као и због значајно смањених инвестиционх улагања, „Апатекс“ у наредним годинама долази у веома неповољну пословну ситуацију, која се захваљујући додатним факторима рапидно погоршавала.
Обезбеђењем неопходних финансијских средстава током 1968. године, неопходних за нови инвестициони циклус, стварена је нова пословна перспектива која че довести до стабилизације предузећа. У следеће две године долази до успешне реализације планираних пословних потеза, куповином одређеног броја нових машина из увоза, за чији је смештај купљена и реконструисана бивша хала Kорпаре.

Позитивна пословна перспектива је добила додатни импулс, 1976. године, модернизацијом и дислокацијом комплетних производних погона из неадекватних објеката, у савремену и функционалну зграду, подигнуту у оквиру нове Индустријске зоне Апатина.
Организационом трансформацијом у оквиру предузећа, од 01. јула 1978. године, формиране су четири пословне јединице-Предионица, Трикотажа, Малопродаја, као и Радна заједница заједничких служби.
Ради ефикаснијег и економичнијег малопродајног пласмана широког спектра производа, почела се реализовати идеја у вези отварања низа сопствених продавница. Током 1982. године отворено је осам „Апатекс“-ових продавница.

Адекватна квалификациона структура запослених је у великој мери је допринела позитивним трендовима у производњи током 1980-их, тако је важан сегмент пословне политике овог текстилног предузећа током свога постојања, је била запошљавање неопходног стручног кадра текстилне струке као и других стручних профила. У оквиру разних производних задатака, у „Апатекс“-у је, 1982. године, било запослено 652 радника (Предионица-364, Трикотажа-189, Малопродаја 43 и Радна заједница заједничких служби- 56). Производни програм овог текстилног предузећа састојао се од производње вуненог влаченог предива, вунице за ручни рад, мушких, женских и дечјих трикотажних производа, као и бојења за сопствене потребе и потребе других произвођача.
Поред пласмана својих продукта на домаћем тржишту, текстилно предузеће „Апатекс“ се оријентисало и на иностранство, где је пласирано око 50% укупно реализоване трикотаже (у некадашњи Совјетски Савез, Чехословачку и Источну Немачку), а извоз вунице и предива се годишње повећава за 30-40%.

Потврду квалитета својих производа, који представљају резултат добрих пословних потеза, текстилно предузеће „Апатекс“, добило је и путем бројних награда, и признања као што су: Првомајска награда Привредне коморе Војводине, награда „24. октобар“ града Апатина, и др.
Kао и други индустријски субјекти и ово текстлно предузеће нестаје током деведесетх година 20. века, са привредне мапе Апатина.

Аутор: Томислав Шимуновић

1 thought on “АПАТИНСКА ТЕКСТИЛНА ИНДУСТРИЈА „АПАТЕKС”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.