АПАТИН СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ ОБЕЛЕЖИО ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Полагањем венаца на спомен обележја испред Kултурног центра у Апатину и Свечаном академијом, данас је у Апатину обележен Дан државности Републике Србије.

На данашњој свечаности, након интонирања химне “Боже правде”, венце на спомен облежја погинулих јунака и бораца народноослободилачког рата 1941 -1945. године и бораца Црвене армије у име локалне самоуправе и грађана општине Апатин положили су Дубравка Kораћ, председница општине Апатин и њен заменик Радован Ђукић.

Поред делегације Општине Апатин у којој је био и председник скупштине Милан Шкрбић, венце и цвеће на спомен обележја су положили и представници Првог центра за обуку Војске Србије из Сомбора, чланови СУБНОРА и резервних војних старешина општине Апатин, као и представници политичких странака.

Након тога, у Великој сали апатинског Културног центра је одржана Свечана академија која је почела наступом Певачке групе “Етна” из Апатина, чије чланице су извеле химну Републике Србије. Гостима и званицама се потом обратила председница општине Апатин, Дубравка Кораћ која је присутнима али и свим грађанима наше општине честитала Дан државности, уз кратко подсећање на историјске догађаје које обележавамо овим празником.

-Не тако давно туђа чизма је газила нашом земљом, а слобода и независност Србије није постојала. На путу ка свом циљу наши преци су кренули на данашњи дан 1804. године, док су неколико деценија касније, на исти дан, 1835. године, ударени и први темељи жељене слободе и независности. Србија је своју слободу плаћала све скупље, у годинама које ће уследити, а своју новостворену државу бранили смо од далеко моћнијих и бројчано већих сила. Србија никада није посустала, а многи су у тој борби падали да бисмо ми данас стајали усправно. Зато данас славимо и Карађорђа и Милоша, славимо све оне знане и незнане, пале на Церу, Колубари, Мишару, Кајмакчалану, али и на Кадињачи. И колико год да је слобода и независност, за коју су се они изборили била скупа, толико је наша обавеза да је сачувамо данас већа. Колико год да су се наши преци борили у рововима и на ратиштима, толико је данас важна дипломатска мудрост и борба која нам чува слободу и могућност просперитета. Србија је данас слободна и независна, а тежња свих оних који је воде, на челу са председником Републике Александром Вучићем је да таква остане и за генерације које долазе. Захвалила бих се овом приликом свим Удружењима грађана, која годинама обележавају све важне датуме у историји и негују сећања на жртве нашег народа. Посебно бих се захвалила Општинском удружеењу „СУБНОР-а“, на несебичној помоћи у организацији догађаја које заједнички обележавамо. Срећан вам свима Дан Републике Србије. Живела Србија, казала је Дубравка Кораћ.

Поред “Етне”, у музичком делу Свечане академије је наступио и вокално-инструментални састав “Крчаг”, који чине професори и ученици музике.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *