АПАТИН ПОСЕТИЛИ ПРЕДСТАВНИЦИ УДРУЖЕЊА РУСКО-СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

APATIN DRUŠTVO VESTI

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК ЖРТВАМА ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

Поводом предстојеће прославе и обележавања Дана ослобођења општине Апатин данас су положени венци у знак сећања на жртве Другог светског рата. Венце су на спомен-обележје погинулим Црвеноармејцима положили представници локалне самоуправе, СУБНОР-а, Резервних војних старешина, као и Удружења руско-српског пријатељства.

– Испред општине Апатин пожелео сам члановима Удружења руско-српског пријатељства добродошлицу. Наше културно наслеђе, али и наша обавеза је да очувамо добру традицију да се сећамо жртава Народно-ослободилачке војске и војске Црвене армије, као и Дана победе над фашизмом и Дана ослобођења Апатина. Надам се да ћемо и убудуће одржавати добре пријатељске односе са руским народом, рекао је Радован Ђукић, заменик председника општине Апатин.

Чланови Удружења руско-српског пријатељства у Апатин су стигли у оквиру дводневног каравана кроз Србију током којег су посетили више места значајних за оба народа.

Ова акција се спроводи у сарадњи са координационим Саветом руских сународника који живе овде у Србији и уз подршку Амбасаде Руске федерације, Руског дома у Београду, Националне мањине Руског националног Савета. Да би обишли градове који обележавају сећање на жртве Другог светског рата међу којима су и војници Црвене армије помогао нам је и генерал Ковачевић, каже Наталија Коцева, руководилац српског одељења Међународног фонда јединства православних народа.

Караван је кренуо јуче посетом Сопоту и обиласком Меморијалног комплекса Космај, као и Петог пука у Ваљеву. Након тога чланови Удружења посетили су споменик у Белој цркви код Крупња и обишли цркву са спомен-костурницом погинулима из Првог светског рата у самом Крупњу. Дан је завршен посетом Шиду. Другог дана каравана посетили су Сремски фронт и Иришки венац, затим споменик на Батини где се догодила Батинска битка.

– Искрено речено за нас Русе који живимо овде у Србији ово све је ново. Читали смо доста и гледали флмове, али оно што можемо да видимо уживо то је нешто фасцинантно. Одушевило нас је и како се комплекси одржавају. Ми покушавамо да нашу омладину држимо заинтересовану за тај део прошлости. Ако омладина не зна шта се десило пре 75 година онда о чему да говоримо. Ви знате да данас многи покушавају да пониште ту историју, да је окрену другачије, а ми Руси и ви Срби поносимо се том победом. На крају крајева, и руски и српски народ заједно су ослободили овај свет од фашизма пре 75 година што је за нас јако битно. Као Рускиња која живи друго у Србији, захвална сам што је српски народ јако осећајан, има велико срце, прихвата нас Русе и чувају успомене. Ево и код вас у Апатину на споменику жртвама фашизма пише и на руском језику, а уцртан је и грб Совјетског Савеза. Јасно нам је да и ви чувате успомену на наше војнике, рекла је Наталија Коцева.

Она се захвалила на топлом гостопримству и дочеку од стране локалне самоуправе и грађана општине Апатин и изразила жељу да се руско-српско пријатељство негује и у будућности.

Гости су након полагања венаца у пратњи домаћина шетњом кроз главну апатинску улицу стигли до зграде Општине Апатин након чега су се упутили до Дунава и храма Сабор Светих Апостола чиме је и завршена њихова посета нашој општини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.