AMBICIOZNI PLANOVI SOMBORSKOG ZELENILA

APATIN DRUŠTVO VESTI

JKP „Zelenilo“ Sombor će u narednom periodu proširiti proizvodnju na rasadnicima voćnim sadnicama, orijentisaće se na obnovljive izvore energije, odnosno, bolje korišćenje biomase nastale orezivanjem drovreda, a produžiće i period prodaje dendromaterijala (drvnih i ukrasnih sadnica) na svih 12 meseci u godini, veli novoimenovani direktor „Zelenila, Miodrag Pupovac,po struci inženjer poljoprivrede.

– Za početak, zasnovaćemo oko 20.000 voćnih sadnica na površini od dva hektara. Uz to, orijentisaćemo se na korišćenje obnovljivih izvora energije, odnosno, zagrevanje vlastitih objekata otpadom nastalim orezivanjem drvoreda po gradu i rušenjem drveća. Treća bitna stvar je produženje perioda prodaje dendromaterijala na 12 meseci godišnje, umesto dosadašnjih 4-5 meseci. Uvođenjem tih novina možemo očekivati i povećanje dobiti, što će otvoriti prostor i za zaposlenje novih radnika, ali i povećanje plata – tvrdi Pupovac.

Ovo preduzeće je nedavno dobilo rešenje o upisu u registar proizvođača i prometnika voćnog sadnog materijala.

Po njegovim rečima „Zalenilo“ sada konačno može da ostvari ideje začete pre oko dve godine, krčenjem Rasadnika „Acel“, na Bezdanskom putu.

On dodaje da su priveli kulturi oko 15 hektara površine. Dobijanjem rešenja za voćni sadni materijal možemo da zaokružimo kompletan ciklus u proizvodnji ovih sadnica, od semena do gotove sadnice.

-To će biti rasadnik po svim standardima i ispoštovaće se tehnologija. Sombor će tako, nakon dugo godina, dobiti jedan pravi voćni rasadnik sa širokom paletom vrsta i sorti– pojašnjava Pupovac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *