АКО ПИЈЕТЕ ВОДУ ИЗ ФЛАШЕ КОЈА ЈЕ СТАЈАЛА НА СУНЦУ, РИЗИКУЈЕТЕ ДА ДОБИЈЕТЕ ОПАКУ БОЛЕСТ: ЕВО ШТА ТАЧНО ЗНАЧИ СВАКА ЦИФРА НА АМБАЛАЖИ – ОВЕ 2 ИЗБЕГАВАЈТЕ ПО СВАКУ ЦЕНУ

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI ZANIMLJIVOSTI

Кад осетите да вам је тело дехидрирало, ништа лакше него то решити чашом воде. Међутим, често је прилика таква да смо осуђени на то да воду попијемо из куповне, пластичне амбалаже, а ту се ствари компликују. Да ли сте се икад запитали шта значе бројеви на флаши воде коју сте купили? Пар њих посебно је опасно, а ако желите да будете сигурни, држите се ове три цифре.

Тело одраслог човека је садржи око 60одсто воде (мозак, срце око 73%, плућа 83%, кожа 64%, мишићи и бубрези 79%, кости чак 31%). Правилна хидратација је суштински здравствени аспект. Флаширана вода пружа могућност хидратације у сваком тренутку, међутим постоје поједине проблематичне чињенице у вези са амбалажом. Које су то могуће опасности открива нам Мирослав Оташевић са апликације и сајта “Шта једем?” намењене потрошачима који желе да знају шта уносе у свој организам.

-Најздравија је стаклена амбалажа.

-Нису све пластичне амбалаже пођеднако квалитетне и “здраве”.

-Постоји разлика између амбалажа које се рециклирају за даљу употребу (за неку другу врсту индустрије) и амбалажа које су направљене од већ коришћених, рециклираних материјала; Ако је амбалажа “рециклабирна”, то не значи да је израђена од рециклираног материјала, већ значи да се може даље рециклирати.

-Истраживања Светске здравствене организације (ЊХО) показују да се у води флашираној у пластичној амбалажи, у великом броју узорака могу наћи честице пластике. Наводи се да те честице у тој микро-количини нису опасне по здравље.

-Као највећа здавствена опасност наводи се издвајање одређених молекула из пластичних амбалажа: Бисфенола А (БПА) и Диоксина.

-Наглашавамо, реч је о издвајању молекула из хемијског састава пластике, не о издвајању парчића пластике (то је мање опасно).

-Не садрже све пластичне амбалаже Бисфенол А, користите оне на којима пише “БПА Фрее” (без БПА). БПА је јако опасан за здравље. Утиче на мозак, ендокрини систем, органе за варење, неплодност, појаву рака, болести срца.

-Диоксин се ослобађа када је амбалажа изложена сунцу. Диоксин изазива рак дојке.

-Ако користите пластичну амбалажу за пиће више пута (сипате воду од куће) користите искључиво са ознакама 2,4,5 у троуглу. Симболи приказани на слици зеленом бојом. Наш је предлог да, ако можете, користите стаклену амбалажу.

-Избегавајте симболе 3,6 у троуглу (обојили смо их црвеном бојом).

-Воду флаширану у пластичној амбалажи штитите од сунца. Никако је не излажите сунцу (плажа, пикник, итд..). То је најопасније. Тада се издвајају опасни хемијски молекули.

-Ако осетите било какав непријатан мирис, немојте пити ту воду. Врло је могуће да су дистрибутери, приликом манипулације производом, изложили флаширану воду сунцу, топлоти (приликом магационирања, утовара, истовара, слагања).

-Обратите пажњу на контактну површину амабалаже и производа. Некада произвођачи истакну ознаку квалитетног материјала (иако се она односи само на чеп са малом контактном површином), док ознаку материјала у коме се заправо налази течност умеју добро да сакрију.

Т.Г.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.