AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE LUKAMA OBJAVILA MAPU LUČKIH PODRUČJA- APATIN JEDINA DRŽAVNA LUKA

APATIN EKONOMIJA VESTI

Agencija za upravljanje lukama objavila je u drugom godišnjem Biltenu mapu do sada proglašenih lučkih područja.

Proglašeno je devet lučkih područja luka- Apatin, Senta, Bačka Palanka, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Šabac, Pančevo, Smederevo i Prahovo, šest međunarodnih putničkih pristaništa- Sremski Karlovci, Zemun, Smederevo, Kladovo, Donji Milanovac i Golubac, jedno pristanište sa sopstvene potrebe u Kostolcu i jedno pristanište za sopstvene namene u Sremskim Karlovcima.

Podsećamo, Vlada Srbije je donela pre godinu dana Uredbu kojom se Apatin zvanično proglašava lučkim područjem i  lukom Apatin u skladu sa Strategijom razvoja vodnog saobraćaja Srbije. Uz Uredbu donet je niz pratećih dokumenta vezanih za Luku. Uredbu je potpisao tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Tokom 2017. godine održano je više sastanaka na kojima su utvrđivani budući potezi koje je neophodno preduzeti kako bi se što pre raspisao Međunarodni tender za izbor budućeg lučkog operatera. Da se na projektu Luke Apatin intezivno radi, za naš radio je potvrdio predsednik opštine Apatin, Milan Škrbić koji je rekao da će većina kapitalnih investicija Apatina u 2018 godini usmerena na ovo područje.

-Ove godine planiramo samo kapitalne, krupne investicije, poput projekta za Lučko područje, gde se trebaju nasuti tri kasete peskom površine 35 hektara što nije mala investicija jer samo nasipanje jedne kasete je dva miliona evra-rekao je Škrbić. Drugi idejni projekat izgradnje Luke obaloutvrde dužine 1060 metara prema obećanju biće finasiran iz sredstava Republičkog budžeta. Raspisaće se međunarodni tender, a ceo posao vodiće Agencija za luke. Verujem u projekat Luke i to nije marketinški potez već realnost te očekujem krajem godine i prvi ašov, izjavio je Škrbić.

On je dodao da će opremanjem Lučkog područja investitori biti zainteresovaniji za Apatin, koji je na neki način „slepo crevo“ a Dunav je izlaz. – Značajno je da će Luka u Apatinu biti jedina u državnom vlasništvu te se stoga očekuje pojačan interes države što je za Apatin dobro-rekao je na kraju Škrbić.

Republika Srbija, kako sopstvenim sredstvima tako i korišćenjem pretpristupnih fondova, aktivno radi na unapređenju uslova plovidbe i propusne moći luka. Aktuelni su projekti izgradnja novih luka u Beogradu i Apatinu, a u skladu sa komercijalnom tražnjom i mogućnostima razmatraće se proširenje kapaciteta drugih luka.