LUKA APATIN SVE IZVESNIJA, MEĐUNARODNI TENDER ZA IZBOR OPERATERA DO KRAJA OVE ILI POČETKOM SLEDEĆE GODINE

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Direktori Agencije za upravljanjem lukama Vuk Perović i Uprave za slobodne zone Srbije Milan Ristić danas su posetili Apatin gde ih je primio predsednik opštine, Milan Škrbić sa saradnicima. Na sastanku koji je inicirala lokalna samouprava dogovoreni su budući potezi koje je neophodno preduzeti kako bi se što pre raspisao Međunarodni tender za izbor budućeg lučkog operatera.

Slobodna zona, luka apatin, lucko podrucje (3)

Čestitajući predsedniku opštine Apatin proglašenje lučkog područija, direktor Agencije za luke, Vuk Perović je izjavio da su pripreme za tender u punom jeku, te da bi njegovo raspisivanje mogli očekivati do kraja ove ili početkom sledeće godine.

-Vlada je donela uredbu o lučkom područiju u Apatinu za 35 hektara sa 6 specijalizovanih terminala. Ova investicija od 34 miliona evra planirana je u dve faze, rekao je Perović. On je kao zadatak na sastanku preporučio pripreme u vezi prilazne infrastrukture i železničkog saobraćaja, obilaznice kod Kurjačice i pruge Sonta – Apatin. Opština će biti zadužena za ove bazične pripreme i prikupljanje pisama zainteresovanosti kako bi tender o budućoj koncesiji i izboru operatera bio što precizniji. –Imamo informacije o zainteresovanosti velikog broja stranih i domaćih kompanija od kojih očekujemo da kao budući koncesionari ponude projektovanje i izgradnju luke sa kejom u dužini od 900 metara, izjavio je Perović.

Vuk Perovic,Slobodna zona, luka apatin, lucko podrucje (4)

Predsednik opštine Apatin, Milan Škrbić je izneo gostima projekte sa kojima lokalna samouprava planira rešiti saobraćajnu infrastrukturu neophodnu za funkcionisanje buduće Luke . On je naveo da je od Uredbe o proglašenju lučkog područija opštinskoj upravi pristiglo nekoliko upita, zainteresovanih kompanija. – Dosta operatera kontaktira lokalnu samoupravu, svi očekuju raspisivanje međunarodnog tendera. Škrbić je dodao da je Dunav ili koridor sedam značajan za Apatin poput koridora deset, od kojeg koristi imaju opštine Inđija i Pećinci. On je rekao da se sa pokretanjem lučkog područija može očekivati priliv stanovništa i deficitarnih kadrova suprotno trendu odlaska koji je prisutan u opštinama sa približnim brojem stanovnika. – Ljudi za ovaj posao neće biti dovoljno u Apatinu, odnosno onih kadrova koji su potrebni za funkcionisanje jedne luke. U tu svrhu biće angažovana i Tehnička škola koja će formirati smerove za njene potrebe, Izjavio je škrbić.

Sastanak, plava sala, lucko podrucje, luka apatin, slobodna zonta, predstavnici (1)

Milan Ristić je u svom obraćanju naglasio da je ovo prvi projekat gde sarađuju Agencija za Luke i Slobodne zone i po tome je Apatin jedinstven slučaj u državi, jer ima takvu poziciju, gde se preklapaju Luka i Slobodna zona. – Dogovorićemo da Luka bude u okviru Slobodne zone, što će biti od koristi za oba posla i veliki potencijal za samu opštinu Apatin, dodao je Ristić. On je podsetio da je veoma bitan nastavak projekta revitalizacije zeležničke infrastrukture i izgradnje skladišnih objekata, koji bi koristio investitorima u Slobodnoj Zoni ali i budućem lučkom operateru. Ristić je ponudio svu neophodnu pomoć i podršku kod državnih organa i institucija. Na sastanku je konstatovano da je veliki potencijal Apatina i Brodogradilište koje se takođe nalazi u Slobodnoj zoni Apatina za koga je takođe raspisan tender.

Milan Ristić,Slobodna zona, luka apatin, lucko podrucje (6)Slobodna zona, luka apatin, lucko podrucje (3) Sastanak, plava sala, lucko podrucje, luka apatin, slobodna zonta, predstavnici (6) Sastanak, plava sala, lucko podrucje, luka apatin, slobodna zonta, predstavnici (5) Sastanak, plava sala, lucko podrucje, luka apatin, slobodna zonta, predstavnici (3) Sastanak, plava sala, lucko podrucje, luka apatin, slobodna zonta, predstavnici (1)