8. МАРТ МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Међународни дан жена је службени празник у најмање 20 земаља света, укључујући Кубу, Лаос, Русију и Вијетнам. У многима није, међу њима су оне најразвијеније и оне “у којима је све почело”. То ипак не спречава да се сваке године 8. март масовно обележава бројним политичким скуповима, конференцијама и акцијама како би се жене окупиле, бориле и бодриле.

Међународни дан жена посвећен је прослави женских достигнућа у социјалној, економској, културној и политичкој сфери. Овог дана се такође скреће пажња на родну (не)равноправност и женска права. Родна равноправност се поред осталог мери упоређивањем прихода жена и мушкараца, њиховог образовања и радног времена.

Ова социолошка метрика помаже истраживачима да схвате како друштво напредује или назадује у одређеним областима. Такође је важно средство за креаторе политика који теже ка равноправности полова.

Глобално, обележавање Међународног дана жена време је за размишљање о њиховом положају, залагањима и акцијама како би се баријере даље рушиле. Са више од једног века историје, Међународни дан жена је покрет усредсређен на јединство и снагу.
Зашто 8. март?

Богата историја Међународног дана жена сеже до 1909. године када је Социјалистичка партија Америке и 15.000 жена у Њујорку протествовало тражећи краће радно време, боље плате и право гласа. Првобитно назван национални Дан жена, прослава се проширила светом, а Русија је несвесно поставила тренд 8. марта.

Док су се мушкарци борили у Првом светском рату, жене су се бориле са несташицом хране и владом која није слушати њихове захтеве. Због тога су 8. марта 1917. године десетине хиљада Рускиња изашле на улице захтевајући промене. Ти протести отворили су пут руским женама да добију бирачко право.
Тема овогодишње кампање

Уједињене нације званично су признале Међународни дан жена 1975. године, а од 1996. сваке године се усваја годишњи мото. Први је био “Прослава прошлости, планирање будућности”. Овогодишњи мото је Свако за једнакост.

“Можемо активно да оголимо стереотипе, боримо се против пристрасности, проширимо перцепцију, поправимо ситуације и славимо женска достигнућа”, наводи се на сајту Међународног дана жена.

Тема овогодишње кампање базира се на концепту “колективног индивидуализма”, који се односи на идеју да је сваки појединац део целине и да поступци поједнинца, понашање и размишљање могу имати утицаја и на ширу заједницу.
Можеш да се укључиш

Постоји много начини да се укључиш у обележавање Међународног дана жена, укључујући и учешће на неком од догађаја који се организују широм света али и у Србији. Скупови, конференције, дебате, изложбе а организоваће их женске мреже, невладине и добротворне организације, политичке странке, корпорације и друге заједнице.

Чак и ако не можеш да присуствујеш, можеш да прошеташ носећи нешто љубичасто 8. марта, боју која је међународни симбол за жене, и означава правду и достојанство. Уз то ако желиш да помогнеш ширењу поруке о важности једнакости за жене, подели преко друштвених мрежа своју користећи хаштаг #IWD2020.

Ако од свега тога нема ништа увек постоји онај – најбољи начин.

Присети се оних жена у твом животу које су на тебе утицале, о теби бринуле, училе те, потстицале и инспирисале да будеш боља, да будеш бољи.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.