ИГОР ЈУРИЋ АПАТИНСКИМ ОСНОВЦИМА ГОВОРИO О ОПАСНОСТИМА НА ИНТЕРНЕТУ

APATIN DRUŠTVO VESTI

У великој сали апатинског Културног центра данас је одржано неколико предавања на теме „Украдена безбедност“ и „Кривац је тамо негде“, са освртом на опасности које вребају на интернету. О темама је говорио Игор Јурић, оснивач фондације „Тијана Јурић“, а предавањима су присуствовали ученици виших разреда Основне школе „Жарко Зрењанин“ Апатин.

-Велико ми је задовољство што сам поново у Апатину и мислим да опет имамо разлога за размену искустава са апатинским школарцима, али и са њиховим родитељима. Покушаћемо да дамо квалитетне и стручне одговоре на многа питања када је у питању интернет насиље. Без обзира што у последњих неколико година интензивно радимо на овом проблему, мислим да то још увек није довољно и очигледно има још много тога што треба заједно да уразрадимо и да предупредимо. Један случај који је на нас оставио изузетно јак утисак је показао, да уколико заиста не будемо свесни онога шта се дешава нашој деци на интернету и дрштвеним мрежама, да нам деца итекако могу доћи у велики проблем. Поред овог, има још много случајева где смо сведоци да су у питању честе преваре, ради финансијске или неке друге користи. Надам се да је овај последњи драстични случај свима показао да још више морамо радити и системски неке ствари мењати. Деци смо данас говорили о интернет насиљу, вршњачком насиљу на интернету, такозваном “сајбер булингу” и то је област у којој треба највише радити, а причали смо и о овом случају који се конкретно десио. Са родитељима ту причу проширујемо, и говорићемо им од безбедности на интернету, вршњачког насиља, интернет зависности, па до трговине људима која креће са интернета. Мислим да ће и ђаци и родитељи бити задовољни, зато што су нам и презентација и филмови који су урађени снимљени по истинитим догађајима. На жалост, сваке године убацујемо нове филмове што значи да и даље има доста онога што се дешава. Такав начи је најпримеренији и деци и родитељима, да схвате које су заиста опасности и да заиста озбиљно размисле о томе и да предупреде трагедије. Родитељима желим да скренем пажњу на интернет зависност која је у последње време у експанзији и ту видим јако велики проблем. Морамо да водимо рачуна да ли код деце има неких промена везано за исхрану, понашање, спавање и слично, јер много тога може бити узрок интернет зависности. Чини ми се да мало пажње посвећујемо томе и занемарујемо чињеницу попут оне, да деца не могу ни да ручају без телефона. Ми то занемарујемо, а дефинитивно јесте јако велики проблем. Најчешћи вид уцене данас, јесте уцена фотографијама и то могу да кажем из искуства рада са Одељењем за борбу против високо технолошког криминала. Када изгубимо самопоуздање и када смо усамљени, онда идемо на интернет и ту увек нађемо решење и због тога лако упадамо у замке и касније постајемо предмет уцене, објаснио је Јурић.

Предавање за родитеље ће бити одржано од 16 часова, а према речима директорке ОШ “Жарко Зрењанин” Сање Шијан, због ограниченог капацитета, предавању ће присуствовати по пет родитеља из сваког одељења од 1. до 8. разреда.

-Игор Јурић нам је увек веома драг гост и увек се радо одазове на наш позив. Модерно време носи нове опасности у које деца могу да упадну посредством интернета. Игор ће данас свој деци од петог до осмог разреда говорити о томе какве све опасности вребају на интернету, а родитељима ће одржати предавање са темама прилагођеним њима. И у нашој школи смо имали оваквих проблема, тако да баш ових дана решавамо одређене ситуације и понашања ученика које се тумаче као дигитално насиље, рекла је Сања Шијан.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *