НОВИ КЛУБ У ДОМУ СТАРИХ: НИЗ АКТИВНОСТИ ЗА СТАРИЈЕ СУГРАЂАНЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

При Дому за старе и пензионере у Апатину почео са радом Клуб за старија и одрасла лица, а изграђен је захваљујући пројекту који носи назив ,,Развој услуга социјалне застите у оквиру регионалне геронтолошке мреже”. У низу активности које се планирају у наредних годину дана планирају се различите активности. Међу њима је била и јучерашња радионица Удружења “Апатинске вредне руке” који се активно удружило у рад Клуба и одржао прву радионицу израде декупажа.-Увек се радо одазивамо оваквим племенитим акцијама за наше најстарије суграђане. Радионица је само један сегмент у који ћемо се укључити у раду овог Клуба-рекла је Љубица Кусуља, председница Удружења “Апатинске вредне руке”.

– Клуб за старија и одрасла лица у Апатину намењен је свим лицима треће животне доби која желе квалитетно да проведу своје слободно време. Клуб је изузетно лепо опремљен, а у његовој топлој атмосфери свако ће са радошћу бити дочекан. Сви који су заинтересовани, могу постати чланови новооснованог Клуба који је отворен свакоког дана од 16 до 20 часова, од понедељка до четвртка. Чланство за све посетиоце и будуће чланове је потпуно бесплатно. Просторије се налазе у оквиру Дома за старе и пензионере Апатин, а улаз у Клуб је отворен из Загребачке улице-рекла нам је Јелена Косановић, водитељка клуба

У укупним активностима издвајају се културно- уметничке активности, попут креативних радионица ( ликовне, литерарне, драмске, музичке, ручног рада). Резултати ових активности ће се презентовати периодично програмима, наступима, изложбама слика и ручних радова. Такође, организују се посете установама културе и размена искустава са сродним организацијама и удружењима.

Такође, за чланове Клуба биће организоване и рекреативно-рехабилитационе активности: заједничке шетње, излети, путовања, такмичења у различитим друштвеним играма као што су шах, домине, пикадо, алке, реми, таблић… Не смемо изоставити ни забавне активности: прославе рођендана и празника, дружење уз музику и, наравно, здравстено-превентивни рад: мерење нивоа крвног притиска, мерење нивоа шећера у крви, посете онемоћалих чланова клубова, едукативне радионице и психосоцијална подршка.

Поменути пројекат изградње, опремања И рада Клуба, реализовале су партнерске институције, и то: Геронтолошки центар Суботица, Дом за старије и немоћне особе Осијек, Дом за старе и пензионере Апатин и Дом за старе и немоћне особе Ђаково. Ради се о ИНТЕРРЕГ ИПА програму прекограничне сарадње Хрватска Србија 2014.-2020.

Укупан буџет пројекта износио је 526.361,10 евра, од чега донације ЕУ износе 447.239,31 евра.

аутор: Софија Пуалић Шперо

dav
dav
dav

1 thought on “НОВИ КЛУБ У ДОМУ СТАРИХ: НИЗ АКТИВНОСТИ ЗА СТАРИЈЕ СУГРАЂАНЕ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *