НОВА АКЦИЈА ХАПШЕЊА ЗБОГ ФИНАНСИЈСКОГ КРИМИНАЛА И КОРУПЦИЈЕ

HRONIKA SOMBOR VESTI

Припадници Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са надлежним тужилаштвима и Пореском полицијом, у више одвојених акција, у циљу сузбијања финансијског криминала и корупције, на територији Београда, Зајечара, Ниша, Новог Пазара, Пријепоља, Крагујевца, Пожаревца, Смедерева, Сомбора, Сремске Митровице и Суботице ухапсили су 14 особа и поднели кривичне пријаве у редовном поступку против 24 лица.

Осумњичени се терете да су у периоду од 2015. године до данас починили више коруптивних кривичних дела, којима су буџет Републике Србије и друге привредне субјекте и физичка лица оштетили за око 730.000 евра.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Сомбору, у сарадњи са Одсеком пореске полиције у том граду и Основним јавним тужилаштвом, ухапсили су Ј.М. (1979), због постојања основа сумње да је починио кривична дела пореска утаја и фалсификовање службене исправе.

Сумња се да је Ј.М., као власника аутопревозничке радње од фебруара 2016. до децембра 2017. године прибавио 140 лажних фискалних и готовинских рачуна, наводно издатих од стране више привредних друштава.

Постоје основи сумње да је те фалсификоване и готовинске рачуне, Ј.М. у свом књиговодству приказао као истините, на основу чега је остварио право на одбитак дугованог пореза и исказао умањену пореску основицу за обрачун пореза и доприноса у пореским пријавама за коначно утврђивање пореза на приходе.

Осумњичени је на тај начин оштетио буџет Републике Србије и фондове социјалног осигурања за 3.467.878 динара.

Осумњичени се терети и да је уништио односно прикрио део пословне документације аутопревозничке радње, чиме је починио кривично дело фалсификовање службене исправе.

Ј.М. је одређено задржавање до 48 сати и он ће уз кривичну пријаву бити приведен надлежном тужилаштву.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *