ПОСКУПЉУЈЕ РАКИЈА, ПИВУ ОСТАЈЕ ИСТА ЦЕНА

IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR SRBIJA VESTI

Предлогом закона о измени Закона о акцизама који је усвојила Влада Србије предвиђено је да се сва јака алкохолна пића опорезују према проценту чистог алкохола мереног на 20 степени Целзијуса у готовом производу, независно од које су сировине произведена.

Тиме се изједначава износ акцизе за сва ова пића у односу на проценат алкохола у њима, уместо у односу на сировину од које су произведена, па за висину акцизе неће бити битно да ли је пиће направљено од воћа, као што је случај са ракијама, или од житарица, које су основна сировина за производњу вискија.

На сва жестока алкохолна пића која садрже 40 одсто алкохола би се уместо досадашњих 136 динара по литру, буџету убудуће дотирало 185 динара.

Сходно овим изменама намети на домаћа пића као што су ракије, били би већи због чега се очекује њихово поскупљење, за разлику од увозних пића, попут вискија која би због мањих намета требало да појефтине, преноси Танјуг.

Наиме, акциза на воћну ракију сада износи 136,62, па би нова од 185 динара представљала повећање, док је ситуација код вискија са истим садржајем алкохола сасвим другачија. Сада износи 348,17 динара што је знатно више од нове предложене акцизе.

Акцизе на пиво и остала нискоалкохолна пића која садрже између 1,2 одсто и 15 одсто алкохола, се не мењају и убудуће ће се обрачунавати по литру пића.

Акциза на пиво и даље ће износити 26,44 динара по литру, а на вина и остала нискоалкохолна пића 23,14 динара по литру.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *