НАУЧНИЦИ МИСЛЕ ДА ПУТ ДО И СА ПОСЛА ТРЕБА ДА СЕ РАЧУНА У РАДНО ВРЕМЕ

ZANIMLJIVOSTI

Путници градског превоза толико често користе време на путу до посла да шаљу мејлове да би то требало да се рачуна у радни дан, кажу истраживачи.

Шири приступ бежичном интернету у возовима и раширена употреба мобилних телефона продужила је радни дан, наводи се у студији Универзитета Западна Енглеска. Студија је анализирала 5.000 путника возова на градским линијама у Лондону након што је бежични интернет постао доступнији.

Према овој студији, 54 одсто путника користи бежични интернет у возовима ради слања мејлова у вези са својим послом. Они који иду на посао слали су мејлове у вези са послом који их чека, док су они који су се враћали завршавали послове које нису стигли током радног времена.

У студији је анализиран утицај бежичног интернета који је побољшан у возовима од Лондона до Бирмингема и од Лондона до Ајлсберија.

Показало се да је бољи интернет утицао на то да се продуже радни сати и да људи у возу користе лаптоп рачунаре и мобилне телефоне.

Ово истраживање поставило је питање о равнотежи између посла и приватног живота и да ли је здраво продужавати радни дан када људи рутински одговарају на мејлове изван редовног радног времена, наводи ББЦ. Научници постављају питање, ако је пут до посла постао практично део тог посла, зар онда не би требало да се призна у радно време.

Аутор: Срна

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *