ЖУПНИK ЈАKОБ ФАЈФЕР УПУТИО БОЖИЋНУ ЧЕСТИТKУ ВЕРНИЦИМА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Римокатоличка црква и све хришћанске цркве које време рачунају по Грегоријанском календару прослављају Божић. Верницима католичке вероисповести поводом овог великог црквеног празника честитку је упутио апатински жупник и наддекан подунавски, Јакоб Пфајфер.

РЕЧЕ ИСУС- ВЕЛИМ ВАМА KОЈИ СЛУШАТЕ:ЉУБИТЕ СВОЈЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ, ДОБРО ЧИНИТЕ СВОЈИМ МРЗИТЕЉИМА, БЛАГОСЛИВЉАТЕ ОНЕ KОЈИ ВАС ПРОKЛИЊУ, МОЛИТЕ ЗА ОНЕ KОЈИ ВАС ЗЛОСТАВЉАЈУ.

Тко је такав луђак, да се усуди не само то рећи него и препоручује то у живот проводити? Чинити добро свима онима који су на различити начин твоји непријатељи. Бити добар и чинити добро свима за које мислиш и знаш да те мрзе, желе ти зло, радују се твојој невољи и удавили би те у капи воде кад би могли. Њима треба ја да чиним добро, и да их још и волим, љубим? Хало, хало! Шта Он то говори?
Многи би одговорили: нисам луд. То је немогуће. То је лудост. Да, само људски гледајући је лудост.
Али сви видимо шта се догађа и у данашњем свету. Много зла сваке врсте. Ратови, свакидашња убиства из различитих разлога. Трговина са људима и људским животима: са женском чељади, децом, која се користа за рад, за ратовање итд. Толико лажи и превара, зависти, љубоморе, саможивости, борба за кариеру не марећи за друге. Искориштавање другога док ти је од користи. У ову ситуацију смо дошли захваљујући живљењу на „наш начин“ и ако тако наставимо, како је већ много пута речено: уништит ћемо сами себе. А зашто је толико зла? Јер су људи, човечанство у великој већини из свога живота из овога света избацили Бога и живе и желе жевети као да Бога нема. А један црквени отац је рекао: онај ко нема Бога не рачуна се ни за човека. Јер ко нема Бога сам се прави богом и ради шта хоће, а нама верујућима је Бог све и равнамо се по савсти која је глас Божји у нашем животу и зато на није свеједно, да ли чинимо добро или зло.
Зато нам је потребно ово Исусово правило за живот што је у наслову овога кратког размишљања за Божић. Праштање и Љубав су кључне речи које нас позивају на таково делање у свакидашњем животу, јер ако желимо лепши живот овде на земљи непреостаје нам друго него само да живимо по Исусовим односно Еванђеоским правилима. Или како то Исус каже: Шта желиш себи чини и другима, што не желиш себи не чини ни другима. Управо ради тога је Исусу дошао на овај свет. Постао један од нас за нас, за нас и наше спасење. И нема човек другога Спаситеља осим Исуса Христа. Тако је Бог показао неизмерну своју љубав према сваком човеку, од Адама и Еве па све док буде људи на овоме свету, на овој кугли земаљској. Сви смо произашли из љубави Његове: бели, жути, црни итд., свети Павле ће рећи: сви сте ви један у Исусу Христу и зато да зло не победи на овом свету нека вам не досади чинити добро без обзира на сво зло које се дешава. Исус се зато родио, да нам донесе: мир, радост, весеље, здравље и то најпре духовно и прави живот, а не животарење.
У том духу желим свима који верују и славе Бога:

SRETAN I RADOSTAN BOŽIĆ I NOVU GODINU!
VROHES UND GNADENREICHES WEIHNACHTSFESST UND
GESEGNETES NEUES JAHR
BOLDOG KARÁCSONY ÉS ISTEN ÁLDÁST KÍVÁNOK AZ ÚJ ESZTENDÖBEN
Vinšujeme Vám požehnané Vianoce, šťastný a úspešný Nový rok!
МИР БОЖЈИ! ХРИСТОС СЕ РОДИ И БЛАГОСЛОВЕНА НОВА ГОДИНА!

Распоред богослужења у цркви Узнесење Маријино:

Уторак, 24.12. Полноћка 24:00

Среда, 25.12. Божић 09:00

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.