ŽITELJI KLJAJIĆEVA OBELEŽILI SEDAM DECENIJA OD KOLONIZACIJE

APATIN DRUŠTVO VESTI

Žitelji Kljajićeva, nadomak Sombora, nizom svečanosti i polaganjem venaca na spomenik narodnom heroju Milošu Kljajiću, po kome je ovo selo dobilo ime, obeležili su sedam decenija od početka kolonizacije prvih porodica sa Korduna, Banije, Like i Žumberka u tadašnju Krnaju, sadašnje Kljajićevo, u zapadnoj Bačkoj.

– Manifestacija, nazvana “Šetnjom kroz sećanje-cestom dugom 70 godina”, stanovnici sela, koje broji oko 5.500 duša, prošetali su stazom svojih predaka, od železničke stanice do centra Kljajićeva, i usput evocirali sećanja na taj nezaboravni događaj,kao  i ljude koji su petnaest dana putujući vozom iz Hrvatske doputovali u bačku ravnicu-kaže Rade Ćujić, predsednik Saveta MZ Kljajićevo.

Pesmom “Na Kordunu grob do groba”,započeo je drugi deo priredbe, a istoričar Dušan Nenadić je podsetio na dalek nastanak  ovog  naselja, koje je kroz vreme  menjalo ime i stanovništvo. Posle šetnje, manifestacija je nastavljena kulturno-umetničkim programom ovdašnjih KUD “Petrova Gora”, ”Đurđevak”, zatim “Marko Orešković” iz Bačkog Gračaca, kod Odžaka, i “Banija” iz Prigrevice, nadomak Apatina.

Po Ćujićevim rečima, cilj manifestacije je bio da se ovaj događaj otgrne od zaborava, i da se “iščupani koreni” u bivšem zavičaju i prenieti u vojvođansku ravnicu, neguju i zalivaju uspomenama.