ЗАВРШЕНИ РАДОВИ НА ОБНОВИ ТОРЊА ЦРКВЕ “СРЦЕ ИСУСОВО” – ПОСТАВЉЕНА НОВА КУПОЛА (ФОТО)

APATIN DRUŠTVO VESTI

Прошло је скоро десет година од када је у олујном невремену након удара грома, у пожару страдао један од два торња цркве “Срце Исусово” у Апатину. Нова купола је направљена у апатинском Бродоградилишту и данас је монтирана. Према речима апатинског жупника и наддекана подунавског, Јакоба Пфајфера, средства за обнову су обезбеђена из донација.

-Захваљујући пре свега донацијама хуманитарне организације “Реновабис” из Немачке и Удружењу Апатинаца у Немачкој, али и донацијама верника из Апатина, прикупили смо 26.000 евра колико је коштала комплетна инвестиција. Монтирањем “лимене капе” на десном торњу, ова црква ће поново добити право лице. Желим да се захвалим свима који су дали новац, господину Куриџи који је водио посао, али и радницима Бродоградилишта, рекао је Пфајфер.

Председник Удружења Немаца „Адам Беренц“ из Апатина, Борис Машић је напоменуо да је требало много времена да се прикупе средства за обнову овог објекта.

-Након пожара који је захватио цркву “Срце Исусово” 2011. године, дочекали смо тај тренутак када наша силуета града више неће бити окрњена изгорелим торњем. На задовољство свих Апатинаца, један културни споменик поново добија репрезентативан изглед. Ја могу само да изразим велику захвалност свима, а посебно подунавским Немцима из Немачке који су прикупили средства за обнову цркве, поручио је Машић.

Приликом монтаже куполе употребљено је иновативно решење, па су за подизање лименог крова коришћење ауто-дизалице, чиме је избегнуто монтирање скеле око цркве, што је убрзало и поједноставило читав процес. Пројектант нове куполе је дипломирани грађевински инжењер из Апатина Ђорђо Куриџа, власник фирме “АБ пројект инжењеринг” која је и извођач радова.

-Конструкција је метална са лименим покривачем, а гледали смо да торањ буде идентичан као онај који је изгорео. Висина куполе је 11 метара и тешка је око две тоне, рекао је Куриџа.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *