ПРВО МЕСТО ЗА БАШТУ ПОРОДИЦЕ БАЈИЋ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Међу 83 предлога која су пристигла у Радио Дунав на конкурсу „Најлепше баште“ по оцени еко патроле башта породице Бајић у улици Јуке Kолака је убедљиво освојила прво место. Еко патрола није оцењивала само изглед овог простора на 2.500 квадратних метара већ је на сваком кораку уочавали велики труд домаћина као и пажљиво естетски уређен сваки кутак. Више година је овај дворишни простор формиран, део по део са љубављу осмишљаван, да би сада чинио прави мали рај, далеко од буке, а по многим детаљима, осећате се као да сте у неком другом свету, свету природе. О цветним деловима баште највише брине снаха Данијела уз помоћ Љиље Бајић, док је Свето задужен за одржавање дрвећа, којег на овом простору није мало. Да поменемо само гинко, кедар, црвени храст, бројних туја и осталог зимзеленог засада, јединственог белог бора старог 40 година. Бројањем се дошло до цифре од 130 врста од цвећа до дрвећа.
-Упорно сам формирао дуже време овај простор желећи да направим амбијент који је угодан за нас али и наше госте. Ниједном нисмо тражили сaвете стручњака из хортикултуре и архитеката за пејзажну архитектуру. Заједно смо осмишљавали и реализовали идеје. У памћењу ми је остала градња фонтане на три нивоа. -Изградио сам је без ичије помоћи а природни камен сам довезао из Аранђеловца. Желео сам да жубор воде буде чујан баш као у Лици као и пошумљено брдашце на улазу у кућу-присећа се Свето идеја које су му све падале напамет.
И док је Еко патрола седела на тераси уз жубор воде заиста се стицао утисак да се налазите негде усред неког краја у Лици.
Снаха Данијела је опет поносна на цвеће које се овде гаји. Она га свакодневно негује, окопава, наводњава, а сваки цвет за њу има посебно значење. Сваки јој је посебно драг и сваки на свој начин.-Волим да га негујем, гледам како расте и цвета, као да има свој посебан живот, баш као и људи-примећује Данијела, која се пријавила на овај конкурс.
Kао и трећепласираним Боканима и другопласираним Чорба, и првопласираним Бајићима додељене су симболичне награда у виду баштенских алата и других пригодних ситница неопходних за неговање баштенског простора. Спонзори награда је једно Јавно предузеће из Сомбора као и „Зелени тим Апатин“.
Радио Дунав планира да конкурс за „Најлешу башту“ прошири на цео Западнобачки округ због великог броја позитивних коментара за ову еколошку акцију.

С.П.Ш/А.Д

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *