ZAVRŠENI 22. DANI DEČJEG STVARALAŠTVA

APATIN DRUŠTVO VESTI

•DECA SU UŽIVALA NA SCENI, REKLA JE BILJANA MANDIĆ, DIREKTOR „PČELICE“

Scenskim predstavljanjem mališana iz objekata u Apatinu i Svilojevu u Domu kulture završeni su 22. Dani dečjeg stvaralaštva Predškolske ustanove „Pčelica“.

Osvrt na trodnevnu manifestaciju za Radio Dunav dala je Biljana Madić, direktor PU „Pčelica“

– Na ovogodišnjim Danima dečjeg stvaralaštva predstavila su se sva deca iz naših objekata u Apatinu, uz učešće dece iz Romskog naselja i Svilojeva. Preko 400 dece je učestvovalo u programu koji se odvijao u četiri bloka. Želja nam je bila da sa decom prošetamo po svetu. Svakoj ovoj tački prethodio je rad vaspitača sa decom, upoznavanje zemlje o kojoj je reč, njenoj tradiciji, jezika, običaja, na nivou koje može da usvoji predškolsko dete. Vaspitači su sami birali zemlju u koju će da putuju, i moramo da se zahvalimo roditeljima na velikoj pomoći koju su nam ove godine pružili, pre svega u izradi kostima. Mislim da smo opet dobili predivnu bajku i da smo mogli da napunimo srce i dušu i, što je najvažnije, da su deca uživala na sceni, rekla je Biljana Mandić.

Bilo je veselo, raspevano, poletno i razigrano kao što i njihovo detinjstvo treba da bude. Raspoloženi mališani, vaspitači i asistenti, dali su sve od sebe da roditeljima osmeh ne silazi s lica. Upoznali smo divnu Srbiju, s posebnim osvrtom na Banat. Njegove lepote spoznali smo kroz pesme, stihove, izreke i narodnu igru. Deca iz Svilojeva naučila su nas ko živi u Americi i kako se tamo druže Indijanci, kauboji i Afroamerikanci. Deca iz objekta u Parku pokazala su nam lepote Rusije, igrali njene tradicinalne igre i upoznali nas sa najznačajnijim podacima o ovoj velikoj zemlji koja se proteže na dva kontinenta. Mališani iz objekta u Romskom naselju odabrali su da nas upoznaju sa Španijom. Saznali smo da su Španci najpoznatiji po koridi, a da su pod njihovom zastavom moreplovci otkrivali svet.

I u današnjem danu publika je uživala u govorljivosti, ali i stidljivosti, malih recitatora.
Tradicionalna izložba dečijih radova u Galeriji „Meander“ ove godine će biti otvorena u subotu, 26. maja.

O tačnom datumu održavanja maskenbala roditelji i građani biće naknadno obavešteni.

autor: Mara Vuković