ЗАВРШЕНА САНАЦИЈА ПОСТРОЈЕЊА ЗА ПРЕРАДУ ВОДЕ У СОНТИ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Покрајински секретар за пољопривреду др Вук Радојевић обишао је данас реконструисано постројење за прераду воде у Сонти. Вредност пројекта је 20 милиона динара, од којих је Секретаријат покрио 80 одсто, односно 16 милиона динара, а остатак општина Апатин. Извођач радова је била фирма „Сигма“ доо из Куле.

-Данас обилазимо реконструкцију постројења за прераду воде у Сонти. С азадовољством могу да кажем да смо пројекат успешно реализовали на основу потписаног уговора из прошле године са општином Апатин. Укупна вредност пројекта је око 20 милиона динара. Учешће Покрајинског секретаријата је 80 посто тј. 16 милиона динара. Ово изузетно битно питање за квалитетно водоснабдевање свих житеља Сонте успешно смо решили. Прошле године смо такође потписали уговор са општином Апатин за реконструкцију постројења за прераду воде у Апатину и тај пројекат је успешно завршен. Његова вредност је била 25 милиона динара. Ове године у априлу месецу потписали смо уговор о изградњи новог бунара на водозахвату у Апатину који ће допринети стабилном водоснабдевању и тиме ћемо превазићи евентуалне недостатке који би могли да се појаве у наредном периоду. Када сумирамо сарадњу у претходне четири године, у водоводну
мрежу у општини Апатин заједно смо уложили преко 100 милиона динара, а ако сумирамо све заједничке пројекте између општине Апатин и Покрајинског секретаријата за пољопривреду долазимо до укупне вредности инвестиција од 350 милиона динара. Пре свега за водоснабдевање, укљањање дивљих депонија са државног земљишта, изградња атарских путева, комасацију, уређење каналске мреже. Надам се да ћемо наставити добру сарадњу са челницима локалне самоуправе све у интересу подизања квалитета живота, поготово у малим насељеним местима, рекао је др Радојевић.
-Реконструкција фабрике у Сонти је обухватила санацију минералних филтера –заменом комплетне испуне, као и замену испуне филтера са активним угљем са заменом пратеће опреме на филтерима, реконструкцију црпне станице уградњом 2 нове фреквентно регулисане центригугалне пумпе капацитета 33 л/сек, ревитализацију INSITU хлороген технолошке опреме за производњу натријум хипохлорита – неопходне за рад минералних филтера, као и за корективну дезинфекцију воде за пиће, проширење постојеће шахте за потребе уградње новог електромагнетног мерача протока DN150 за праћење дистрибуције воде.

-Општинска управа је задовољна што нас је посетио Покрајински секретар дапогледа ово постројење за прераду питке воде које је прво направљено по „калиган“ систему још 1983. године у тадашњој Југославији. Прва ревитализација фабрике извршена је 2003. године, а доградња са уградњом уређаја за производњу натријум хипохлорита извршена је 2009. године. Поменути бунар у Апатину неопходно је изградити што пре јер је постојећи засићен. Желимо да избегнемо рестрикцију воде која би могла погодити град уколико не решимо тај проблем, рекао је Милан Шкрбић, председник општине Апатин. Реализацијом заједничког пројекта реконструкције фабрике воде у Сонти, створени су услови за дугорочно несметано снабдевање хигијенски исправном водом за пиће грађана насељеног места Сонта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.