ИМЕ ЛУКА НАЈПОПУЛАРНИЈЕ У СРБИЈИ, ХРВАТСКОЈ И ЦРНОЈ ГОРИ

FOTO VESTI VIDEO ZANIMLJIVOSTI

Срби, Хрвати и Црногорци се барем у нечему слажу – најчешће мушко име које дају родитељи у Београду, Загребу и Подгорици јесте Лука, а ово име налази се међу десет најпопуларнијих и у Словенији. Међу десет омиљених имена у ова три града налазе се још Петар и Филип кад су у питању дечаци, односно Сара и Петра кад је реч о девојчицама. Занимљиво је да се имена хришћанских апостола Матеје и Марка налазе на врху најпопуларнијих имена и у Београду и у Загребу. Поред њих, велики број новорођених дечака у Хрватској носи хришћанска имена као што су Давид, Јаков, Петар и Иван, док Срби својим синовима најчешће дају имена хришћанских светаца, крсних слава и апостола. На трону популарности и даље суверено влада име Лука, а за њим следе Стефан, Лазар, Филип, Вук и Никола. У Црној Гори су прошле године пет најпопуларнијих мушких имена били Лука, Лазар, Вук, Василије и Петар. У Загребу, Београду и Подгорици Софија, Сара и Петра спадају међу десет омиљених имена за девојчице, а онима који воле да размишљају глобално биће занимљив податак да је име Софија најпопуларније женско име на свету. 

Највећи број девојчица који је прошле године изнесен из породилишта у Словенији зове се Марија, Ана, Мојца, Маја, Ирена и Нина, док су најпопуларнија имена за дечаке – Франц, Јанез и Марко, Андреј, Иван и Лука. Занимљиво је да Словенци својим наследницима радо дају тзв. палиндром имена, то јест имена која се исто читају слева на десно и обрнуто. Тако се међу популарним женским именима налази Ава, Ана и Аја, док се дечаци све више одазивају на име Ото, Невен и Тит. Иако је Новак презиме које носи убедљиво највећи број Словенаца, палиндроми су чести и међу презименима – велики број наших западних комшија носи презиме Целец, Ракар, Ренер, Кек, Кук и Тот. Занимљив податак везан за заједничку прошлост и југословенско наслеђе гласи да је током протекле године убедљиво највећи број бракова у Словенији склопљен 25. маја, који се у СФРЈ прослављао као Дан младости.

Најпопуларнија мушка имена у Босни и Херцеговини јесу Амар и Лука – у Федерација БиХ по заступљености следе Тарик и Ведад, док су у Републици Српској најчешће мушка имена Стефан и Никола. Када је реч о именима за девојчице, у Федерацији БиХ најчешћа имена су Амина, Ламија и Ајна, док су у РС најпопуларнија имена Марија, Милица и Ана. Резултати пописа становништва у 2011. години у Црној Гори показују да су најчешћа женска имена у тој држави Јелена и Милица, а мушка Никола и Марко. Најчешћа мушка имена у Македонији су Александар, Зоран и Никола, а женска – Марија, Биљана и Елена. Највећи број мушке деце који је прошле године рођен на Косову зове се Амар и Ајан, док су најпопуларнија имена за девојчице – Алеа и Ајла.

Коментаришући чињеницу да би мали допринос међунационалном поверењу могао да учини баш неки Лука, с обзиром на то да је то тренутно најпопуларније мушко име у Србији, Хрватској и Црној Гори, Гордана Бјелобрк, шеф одсека за демографију Републичког завода за статистику, каже да је то још једна потврда тезе да су народи бивше СФРЈ блискији него што то на први поглед изгледа. 

„Велики број деце у земљама бивше СФРЈ носи име Лука да би то могло да представља статистичку случајност. Ми припадамо јединственом културном кругу и због тога велики број деце носи иста или слична имена. Готово у свим земљама влада мода да се девојчицама дају кратка имена, која по форми подсећају на надимке, а дечацима традиционална имена”, истиче наша саговорница.

Поглед у публикацију Републичког завода за статистику „Најчешћа имена и презимена” говори да су Драган и Милица имена која су се најчешће давала деци у Србији у последњих пола века, да би од 1991. до 2011. године Никола и Милица стекли статус култних имена.

У нашем главном граду живи у око 4.500 Београђана који имају два имена, која се пишу растављено, састављено или са цртицом. У матичне књиге престонице су, између осталих, уписани и Марко Давид, Душан Милош, Виктор Страхиња, Лука Константин, Никола Јупитер, Стефан Лазар, Максим Вид али и девојчице Зара Николина, Хелена Марија, Анђелика Катарина, Василиса Настасиа, Анђела Зое и Видра Луна.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *