ZAŠTO ZUCKERBERG ALI I BIVŠI DIREKTOR FBI-A LEPE TRAKU PREKO KAMERE NA LAPTOPU

APATIN VESTI ZANIMLJIVOSTI

Da li ste se ikada zapitali kolike su šanse da vas netko špijunira putem kamere i mikrofona na mobilnom telefonu ili laptopu?

Bivši direktor FBI-a James Comey već je davno rekao da kameru na laptopu prekriva trakom kako bi sprečio moguće špijuniranja, a ako on to radi onda bismo svi trebali.

Verovatno niste znali, ali aplikacije poput WhatsAppa, Facebooka, Snapchata, Instagram, Twittera, Vibera i mnogih drugih, imaju mogućnosti veće nego što ste mislili kaže Felix Krause iz iOS-a.

Ove aplikacije mogu:

– pristupiti vašoj prednjoj i zadnjoj kameri

– snimati vas kada god su aktivirane na mobilnom telefonu

– fotografisati i snimati video bez vašeg znanja

– uploadovati fotografije i videa bez vašeg znanja

– pokrenuti Livestream bez obaveštenja

– saznati da li je korisnik sam na mobilnom telefonu ili se gleda sa drugom osobom

Zastrašujuća je i činjenica da agencije poput američke NSA imaju pristup vašim uređajima kroz ugrađene zadnje ulaze. To znači da u svakom trenutku mogu slušati vaše razgovore, čitati vaše poruke, uzimate vaše fotografije i snimke, čitati mailove kad god im padne na pamet, prenosi Guardian.

-Ako vam ovo ne zvuči strašno, zapitajte se kako biste se osećali da vam neko stoji ispred prozora, gledajući kroz zavese. Jer to je ono što vam se kroz vaše kamere događa svaki dan, kaže Dylan Curran, informatički savetnik i programer, dodajući kako ljudi ne razmišljaju koga su sve na ovaj način pustili u svoj život.