СЕНИОРИ АТЛЕТСКОГ КЛУБА АПАТИН ДРУГИ ПУТ НАСТУПИЛИ НА КУПУ ЕВРОПСКИХ ШАМПИОНА У КРОСУ

APATIN OSTALI SPORTOVI SPORT VESTI

Шпански град Оропеса Дел Мар, протеклог викенда од 3. до 5. фебруара 2023. године, угостио је најбоље европске атлетске клубове из 22 европских земаља који су наступили на најпрестижнијем клупском крос такмичењу, Купу Европских шампиона у кросу.

Републику Србију и Српски атлетски Савез на овом такмичењу другу годину за редом (после прошлогодишњег учешћа у Португалији) представљали су мушке сениорске екипе Атлетског клуба “Апатин” и Атлетског клуба “Лепосавић”, као и женска сениорска екипа Атлетског клуба “Срем” из Сремске Митровице.

Такмичење је одржано по сунчаном времену, темепратура је била 16 степени, уз повремени местимично јак ветар, а стаза је била изузетно захтевна, целом дужином је била са много заокрета. Подлога је била комбинација песка и мекане траве, а на појединим местима терен је био тврд.

У трци сениора на 8.750 метара на изузетно захтевној стази и у одличној конкуренцији екипа које су ангажовале појачања са такмичарима из Кеније, Етиопије, екипа Атлетског клуба “Апатин” у екипном пласману је заузела 25. место. У појединачаној конкуренцији у којој је наступио 101 такмичар, Ђуро Борбељ је освојио 75. место са резултатом (27 минута и 44 секунде), Душан Крстић заузео је 92. место (30:23), Мирослав Пешић (31.08) и Александар Стајић (32:15) били су на 95. и 96. месту.

Други представник Србије, Атлетски клуб “Лепосавић” заузео је 26. место у екипном пласману.

У сениорској мушкој екипној конкуренцији тријумфовала је екипа “Кастељона” са 12 бодова испред “Спортинга” из Лисабона који је имао 30 и екипе из Италије “Касоне Ноцето” са 32 бода. У појединачној конкуренцији славио је Квизера Родриго (Кастељон) 23:55, другопласирани је Оскар Челимо (Касоне Ноцето) 24:03, док је трећепласирани Лонгосива Реубен (Бенфика) 24:18.

-Поносан сам на сениорску екипу Атлетског клуба “Апатин” која је другу годину за редом представљала Општину Апатин, Српски атлетски Савез, АП Војводина и републику Србију на овом најјачем европском клупском такмичењу, на које се пласирала освајањем шампионске титуле првака Србије на Првенству Србије у кросу које је одржано у октобру 2022. године у Новом Саду. Куп европских шампиона је једно од најстаријих такмичења из календара Европске атлетске федерације, па је у мушкој сениорској конкуренцији ово било 58. издање. Наша екипа иако није имала услове за обављање адекватних припрема, достојно је репрезентовала свој град и своју земљу и храбро се упустила у борбу са сјајним екипама из целе Европе, које су се уз појачања специјално припремале за наступ на овом такмичењу. Желео бих да се захвалим колегама из друга два српска клуба, Бојану Комленићу и Александру Нешевском, као и њиховим тимовима на изузетној сарадњи током припреме и реализације наших активности. Атлетски клуб Апатин једини није имао службено лице на такмичењу, јер је комплетан финансијски трошак учешћа финансиран из сопствених средстава, тако да је приоритет стављен на учешће такмичара, па је донета одлука да ја као службени представник клуба останем у Србији. За наш тим је велика част што је две године заредом учествовао на Купу Европских шампиона (2022. године одржано у Португалији), где је екипа прикупила велико међународно искуство. Свакако, резултати и наступи на Купу шампиона у кросу Атлетски клуб Апатин сврставају у ред клубова који се налазе у самом врху што се тиче броја наступа на овом сјајном европском клупском такмичењу. Идемо даље у нове резултате и победе. Такође би се захвалио Српском атлетском Савезу и селектору Едину Зуковићу на техничкој подршци током процеса регистрације, рекао је Горан Чегар, председник АК “Апатин”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *