ЗА ТИТА 88 БОРИЋА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Радник апатинског Бродоградилишта, Милан Ајдуковић, сада пензионер, испричао ми једну причу о овом некадашњем гиганту, која је засигурно непозната јавности. Радници су, наиме, засадили 88 борића у дворишту Бродоградилишта, поводом Титовог 88 рођендана.

Ајдуковић прича: „Био сам тада радник и председник омладине у том предузећу. Одлука је била да тражимо од Радничког савета новце за куповину 88 стабала црног бора, који се и дан данас налази у кругу Бродоградилишта, у углу према Мотелу. Раднички савет нам је одобрио средства и сећам се да смо бориће купили и једном сомборском расаднику.

Сами смо копали рупе, довозили земљу, јер је терен песковит, и направили, шуму борића, која и данас постоји поред Дунава, и мирише као да смо на мору-каже Ајдуковић, поносан на ову акцију. Подсетио ме је да би то била добра прича пред 25. мај, када је Тито обележавао Даном Младости, као свој рођендан.
-И данас сам поносан јер је то било ударничко време када смо ми радници имали добра примања и сваку другу заштиту, од социјално-здраствене, до радног стажа. И данас, као пензионер се поносим, што сам радио као бродоградитељ. У то време ми смо скоро били највећи пословни гигант у Апатину. Познато ми је да још постоје неке архивске црно-беле фотографије из тог и ранијих времена и волео бих да их неко наследи и објави ради подсећања не та времена-каже Ајдуковић, који је цео радни век провео у некадашњем апатинском Бродоградилишту.
Иначе, апатинско Бодоградилиште, кажу хроничари града, поред Пиваре, има дугу у богату традицију, која може да нађе и место у будућем Градском музеју.

С.П.Ш.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *