ПРЕДСТАВА “СЛУЧАЈНА СМРТ ЈЕДНОГ АНАРХИСТЕ” У АПАТИНСКОМ ДОМУ КУЛТУРЕ

APATIN KULTURA VESTI

У недељу, 26. маја 2019. године од 20 часова у великој сали Културног центра Апатин, биће одиграна позоришна представа „Случајна смрт једног анархисте”, аматерског позоришта „Стеван Сремац” из Црвенке.

У представи играју глумци позоришта „Стеван Сремац“: Цвијета Јовановић Мучалица, Зоран Радуловић, Милорад Бјелан, Биљана Бјелан, Гордана Јелић Мештер и Давид Батинић. Редитељ представе Игор Павловић, одговоран је и за сценографију и костимографију.

Цена улазнице је 200 динара, а карте се могу купити на дан представе од 18 часова, на благајни Културног центра Апатин.

Опис представе:

Дело Дарија Фоа истражује смрт железничара Ђузепеа Пинелија, ухапшеног након експлозије бомбе у Националној пољопривредној банци у Милану 1969. године, када је широм Италије приведено преко 80 анархиста. Након тродневног испитивања полиција је осумњиченог анархисту са четвртог спрата избацила кроз прозор. Пинели је погинуо на лицу места. За потребе писања комада нобеловац Дарио Фо користио је документарну грађу, као и судске и полицијске извештаје како би публику и читаву јавност упознао са тим догађајем. Протагониста приче Лудак преиспитује свет кроз теме организованог криминала, корупције, политичких убистава, верских нетрпељивости и терористичких напада, демистификујући систем све до гротескних граница. Радња се претвара у атипичну комедију ишчашеног монтипајтоновског хумора која говори о злочину у којем су починиоци ослобођени услед недостатка доказа.

„Дарио Фо је за мене одувек био фасцинантна и јединствена појава светског позоришта. Глумац, редитељ, писац, активиста, левичар, борац за права радника је заједно са својом супругом Франком Раме више од педесет година писао и изводио бритке и сатиричне комаде, у којима су исмеване и критиковане аномалије италијанског друштва. Због тога су Франку Раме 1973. године отели италијански жандарми из десничарских кругова, брутално је претукли, силовали и запретили да ће је убити ако ишта проговори о томе. Два месеца након ужасног догађаја вратила се на сцену са монодрамом „Силовање”. Њихова снага и истрајност да не одустану од борбе за нормалан живот награђена је 1997. године, када је Дарио Фо добио Нобелову награду за књижевност. У спомен на страдање Франке Раме, која је била неодвојив део Фоовог живота и рада, желео сам да Лудака, главног глумца, у нашој представи игра глумица”, рекао је редитељ представе Игор Павловић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.