ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ БЕСПЛАТАНА ПРОВЕРА НИВОА ГЛУКОЗЕ И ЛИПИДНОГ СТАТУСА У КРВИ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетеса, Лабораторија МЕДЛАБ у сарадњи са Општином Апатин данас је у просторијама Општинског удружења пензионера, нашим најстаријим суграђанима вршила бесплатну проверу нивоа глукозе и липидног статуса у крви.

Поред анализа, оснивач Лабораторије „Медлаб“, др Милан Убавић пензионерима је препоручио прегршт корисних савета за бољи и здравији живот.

-Трудимо се да пензионирима приближимо нашу лабораторијску делатност и да урадимо неке превентивне анализе. За шећер и липидни статус смо се определили зато што у Србији од „шећера“ болује негде око 850.000 становника, што је значајан пораст од 20% у односу на последњих пет година. Највећи број оболелих је у старијем животном добу а то је последица тога што је и социјална ситуација пензионера врло лоша, исхрана је сведена на релативно јефтину храну типа хлеба и доста брашна. Шећер не потиче само од слатких ствари (чоколада, колача…) већ и од хлеба, кога ми доста користимо у исхрани, па је неопходно смањити унос ове намирнице јер доприноси порасту нивоа шећера у крви. Такође, требало би повећати физичку активност и избегавати масну храну поручио је пензионерима проф. др Милан Убавић власник лабораторија „Медлаб“.

Уколико имате вредност нивоа шећера у крви преко седам треба да се јавите свом лекару како би вам одредио терапију. Вредност између шест и седам је знак пред-дијабетеса. На шећер треба обратити пажњу и редовно га контролисати, рекао је Убавић пензионерима.

Без обзира што је болест одавно позната, дијабетес се може назвати обољењем савременог доба, будући да је најчешће проузрокована савременим начином живота, од којих су најчешћи: недовољна физичка активност, неправилна исхрана, гојазност и изложеност стресу.

Бесплату анализу нивоа глукозе и липидног статуса у крви
искористило је 40 наших најстаријих суграђана као и чланова овог удружења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.