ВУЧИЋ- МОРАМО ДА ГРАДИМО НОВЕ ПРИВРЕМЕНЕ БОЛНИЦЕ

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA SVET VESTI

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је данас најтежи дан за Европу после Другог светског рата, да ни Србија неће бити у завидној ситуацији наредних недеља када је реч о ситуацији са вирусом корона, те да ће у наредних два или три дана кренути обимније тестирање.

„Ово сам рекао због тога што по бројевима које видите ни ми нећемо бити у завидној ситуацији у недељама које долазе”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Сваког дана ће долазити све више људи у болнице, додао је, а држава је рачунала да ће болница „Драгиша Мишовић” моћи нешто дуже да издржи притисак.

 „То је наша најснажнија болница, са респираторима потпуно слободним за борбу са коронавирусом. Имала је 31, а данас има 156, а добиће још”, указао је он.

Вучић је казао да је у Земунску болницу донето још десет респиратора који су купљени у Кини и који су ноћас стигли.

На реду је, како је додао, градска болница на Звездари, и остаје потом ВМА и болница на Сајму.

„Мораћемо ускоро да градимо друге болнице. Морамо да оставимо ВМА у целини. Много смо се уздали у ВМА али због вентилације, кинески експерти су рекли да је немогуће тамо смештати оболеле. Ослањали смо се на ВМА, а она ће сада морати да прихвати све друге болеснике. Мораћемо да пронађемо ново место, нове хале, да градимо болнице”, подвукао је он истичући да би то могли да буду београдска Хала спортова или Пионир, Чаир у Нишу и Сајам у Новом Саду.

Рекао је да очекује још неколико стотина респиратора у наредних 10 до 12 дана, а да је широм Србије већ распоређено 135 транспортних респиратора.

Вучић је казао да је на светском тржишту веома тешко доћи до медицинске опреме.

„Синоћ смо добили 120.000 епидемиолошких маски које се сада деле здравственим установама широм Србије, а стиже нам и 15 милиона епидемиолошких маски у наредних три дана, а већ сутра 3,5 милиона. Синоћ у авиону који је дошао било је 70 клиничких респиратора. То смо расподелили – 20 Нишу, 10 Крагујевцу и 10 Земунској болници, а 10 смо оставили на чекање да можемо да дамо неким другим градовима”, рекао је Вучић.

Он је пренео да је јуче примљено на посао 1.340 лекара и 1.900 медицинских сестара, уз захвалност свима који, каже, не жале своје животе и ризикују здравље да би помогли болесницима.

Нисмо отели респираторе Црној Гори, поклонићемо им пет

Србија није отела ни конфисковала ниједан респиратор Црној Гори, казао је председник реагујући на оптужбе из Подгорице и поручио да је Србија спремна да Црној Гори поклони пет респиратора.

Он је рекао да је Србија спремна да црногорској влади поклони три респиратора, као и да је спремна да на молбу представника Срба у Црној Гори Андрије Мандића, одмах испоручи по један респиратор за Пљевља и Бијело Поље.

Додао је да је Србија у претходне две недеље испоручила више од 40 хиљада тона хране.

„Ми са нашим братским народом у Црној Гори, иса Србима и са Црногорцима, желимо да имамо најбоље могуће односе и не желимо да нас било чији владини службеници свађају и говоре да Србија има лош однос, према Црној Гори”, нагласио је Вучић.

-То кажем јер на основу тих бројева, ни ми нећемо бити у завидној ситуацији у наредне две, три недеље. У следећим данима креће обимније тестирање, а болнице су нам све пуније. Инфективна клиника и Институт за пулмологију су већ пуни. Почели смо да смештамо пацијенте у Земунску болницу. Ускоро морамо да градимо нове привремене болнице. ВМА мора да прихвати све пацијенте који се лече од других болести, а не од коронавируса”, казао је Вучић и најавио да ће у недељу представити програм економских мера за ублажавање последица епидемије. „Не размишљамо о смањењу плата и пензија”, нагласио је он.

Одговарајући на оптужбе Подгорице да је Србија запленила три респиратора намењена Црној Гори, Вучић је казао да то није истина и рекао да ће Србија  поклонити Влади Црне Горе три респиратора, и још по један Пљевљима и Бијелом Пољу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *