ВОЈВОДИНАШУМЕ ПОЗИВАЈУ ВОЛОНТЕРЕ У АКЦИЈУ САДЊЕ 11.000 САДНИЦА БОРА И ХРАСТА ЛУЖЊАКА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Сваке године ЈП „Војводинашуме“ спроводе обнову шума на површини од око 2.200 хектара. Осим тога, изврши се подизање нових шума, као и мелиорација деградираних шума, и то на око 400 хектара. За овај посао је, поред семена и садног материјала, потребно обезбедити и квалитетну радну снагу. Пошто запослених радника нема довољно да би се сви радови извршили у оптималном року, неопходно је ангажовање услуга по уговору, а добродошао је и волонтерски рад заинтересованих институција и појединаца.
У Акцији „Засади дрво“, волонтери и запослени у ЈП „Војводинашуме“ ће 03.11.2019.године заједно посадити око 11.000 садница храста лужњака и црног бора на подручју Суботичке пешчаре, Оџака и Апатина. Уколико због продужене вегетације са садница храста, до тада, не опадне лист, пошумљавање ће бити извршено сетвом семена, које се већ недељу дана сакупља у семенским објектима ЈП „Војводинашуме“.
Након две године, урод је добар, па ће бити сакупљене довољне количине жира за реализацију плана пошумљавања у сезони јесен 2019. – пролеће 2020., а напунићемо и хладњачу у семенском центру „Моровић“, где ће жир бити чуван за наредну сезону.
Током децембра, Акција ће бити настављена у Бачкој Паланци, Плавни, Сремској Митровици и Зрењанину, где ће се одвијати садња садница тополе.

ЈП. ВОЈВОДИНАШУМЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.