VOJNI OBVEZNICI DOBIĆE POZIV NA VOJNE VEŽBE OVOG I SLEDEĆEG MESECA

APATIN DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da će vojni obveznici u rezervnom sastavu koji su odslužili vojni rok sa oružjem, tokom juna i jula biti pozivani na jednodnevne i višednevne vojne vežbe prema posebnim planovima i rasporedima.

U Ministrstvu odbrane kažu da to nije novina, već deo redovne procedure Vojske Srbije, koja se poštuje još od završetka Drugog svetskog rata. Planovi za rezervni sastav Vojske prave se unapred, vežba je značajna ne samo za odbranu zemlje, već i u slučaju različitih elementarnih nepogoda i traje 15 dana.

Prema planu, obuku bi svaki rezervista trebalo da prođe bar jednom u pet godina. Ne samo zbog odbrane zemlje, nego i u slučaju elementarne nepogode, poput poplava iz 2014. Ministarstvo odbrane pokriva putne troškove. Nezaposlenima 70 odsto od prosečne plate, a poslodavcima zaposlenih refundira se pun iznos mesečne zarade. Zato se kalkuliše između potreba i novca.

Na obuku bi, po Zakonu, trebalo da se odazove svako ko je služio Vojsku pod oružjem. Muškarci do 60, žene do 50. godine. Poziv bi trebalo da dođe bar 30 dana pre vežbe, a rezervista je dužan da osam dana ranije opravda eventualno odsustvo. Za neopravdani sledi kazna do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora, prenosi RTS.