SOMBOR:ULAGANJE U PUTEVE I SARADNJA SA PIROTOM

APATIN DRUŠTVO EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Lokalna samouprava u Somboru ulaže novac u puteve

SOMBOR- U okviru programa sanacije i pojačanog održavanja atarskih puteva na teritoriji grada Sombora, u toku su radovi na pojačanom održavanju atarskog puta Stari Sivački put – Radojevići, do nivoa tucanika. Procenjena vrednost javne nabavke za ovaj posao je 4,3 miliona dinara bez PDV-a, dok je krajnja ugovorena vrednost 2.375.734 dinara.
Izvođač radova je preduzeće VD „Jugokop-Podrinje“ d.o.o iz Šapca, koje je na javnoj nabavci ponudilo najnižu cenu.
Radove na deonici dugoj 600 metara obišli su Vladislav Živanović, zamenik gradonačelnika, Zoran Miler, član Gradskog veća za poljoprivredu, razvoja sela i zaštitu životne sredine i Slobodan Kosanović, načelnik Odeljenja za poljoprivredu Gradske uprave.
Po završetku radova na ovoj deonici, počeće radovi na revitalizaciji puta Šaponje – Krak 1, takođe do nivoa tucanika.Procenjena vrednost javne nabavke iznosi 4.375.000 , a krajnja ugovorena vrednost radova iznosiće 2.769.862 dinara. I ove poslove izvodiće radnici ovog preduzeća.Uređenjem ovih puteva poljoprivrednici će lakše dolaziti do svojih atara.

SARADNjA SOMBORA I PIROTA: PIROTSKI ĆILIM NA STAPARSKI NAČIN

SOMBOR- Gradonačelnik Sombora Saša Todorović i predsednik opštine Pirot Vladan Vasić, potpisali su sporazum o saradnji na očuvanju i promociji staparskog i pirotskog ćilima koji mogu biti prepoznatljiv brend naše zemlje i značajan izvor prihoda i zaposlenja za žene i mlade.
Sporazum je potpisa u ambasadi Australije, pod pokroviteljstvom ambasadorke Džulije Fini i uz podršku Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), odnosno „Etno mreže“ koja funkcioniše u okviru ove organizacije.
Ambasadorka Fini, kazala je da ambasada Australije pruža podršku „Etno mreži“ i NALED na očuvanju tradicije, a posebno aktivnostima čiji je cilj razvoj ženskog preduzetništva.
– Početkom 20. veka pirotski ćilim je veoma uticao na razvoj staparskog ćilima i zato je ova saradnja prirodna i neophodna. Naše tkalje su počele da koriste mustre pirotskog ćilima kao inspiraciju i ćilim koji je 1945. godine izatkala Milica Mrđanov se nalazi u Muzeju Vojvodine kao „Ćilim pirotski izrađen u Staparu“ – kazao je Todorović.
Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot, rekao je da je opština Pirot posvećena očuvanju pirotskog ćilima kao prepoznatljivog brenda.
Potpisnici sporazuma će zajednički organizovati niz skupova i manifestacija kojima će podsticati razmenu znanja i saradnju između proizvođača, institucija kulture i stručnjaka koji se bave zaštitom tradicionalnog nasleđa i da se kao takvi uvrste u katalog visokih protokolarnih poklona Vlade Srbije stranim zvaničnicima.

SARADNJA Vladan Vasic i Sasa Todorovic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *