VODOSTAJ ĆE PREĆI 800 CM

APATIN DRUŠTVO VESTI

Jučerašnji vodostaj Dunava je bio 788 centimetara i po prognozi Republičkog hidrometerološkog zavoda vrh talsa očekuje se u petak a koliki će biti vrh se ne zna ali se pretpostavlja da će biti preko 800 cm.

– Prema operativnom planuosmatratčke službe su 24 časa na terenu i snimaju stanje i informišu centar u Somboru i stručno-operativni tim svakodnevno obavlja analizu svih pristiglih izveštaja i na osnovu toga je zaključeno da pojave koje su zabeležene ne predstavljaju ništa neobično za ovako visoke vodostaje. Sve je pod kontrolom i nema ni jedan razlog za neke vanredne mere. Ono što je trebalo uraditi smo uradili i uz pomoć opštine Apatin i gradjanstvo može mirno da sačeka prolazak talasa. Nasipi i odbrambene linije su u odličnom stanju. Bilo je pitanja zašto vegetacija nije bila pokošena ali to je uradjeno nešto kasnije zbog obilnih kiša. Nasip se održava problem je što je deo van trajne zaštite, odnosno one su zemljane ali nema razloga za zabrinutost jer je prilikom rekonstrukcije nasipa negde sedamdesetih i osamdesetih godinas nasipi konstruisani na nivo stogodišnjih voda plus 120 cm rezerve. Ovaj nasip na kojem stojimo može da otrpi čak i 850 cm. Vrh talasa nije problematičan nego koliko dugo će trajti taj talas. S obzirom na to da je taj talas kratak, sem sporadičnih pojava ne očekujemo nikakve navnredne suituacije – rekao je Vladislav Milošev direktor Zapadne Bačke u Somboru prilikom obilaska nasipa kod Apatina.

– Gradjani Apatina su navikli na život pored reke i stoga nema panike i verujemo da ćemo kao i prethodnih godina pobediti reku – istakao je zamenik predsednika apatinske opštine Miodrag Bakić.

– Zahvlajujem se gradjanima Apatina što vode brigu o nasipu i što nam javljaju kada nešto uoče a ja se nadam da će ova briga za stanje na nasipima zadrži i nakon odbrane od poplava i da ćemo na taj način svi sačuvati ovaj objrekat za neke buduće poplave a verovatno nas to čeka. Poslednjih 13 godina imamo tri istorijsi najviša vodostaja zabeležena u ovom sektoru D-12 – rekao je Milošev.

U pripravnosti je i Ronilački klub da pomogne ukoliko bi to bilo potrebno u saniranju nasipa, s obzirom na to da su članovi prošli specijalnu obuku prethodnih godina.

J. P.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *