“BUDI MI PRIJATELJ – HOĆU I JA DA SE RAZUMEM”

APATIN DRUŠTVO VESTI

U okviru programa aktivnosti Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Vojvodine “Suncokret”, a u organizaciji Društva za cerebralnu i dečiju paralizu i Udruženja građana “Breza” iz Apatina, u Dnevnom boravku Centra za socijalni rad održana je tribina pod nazivom “Budi mi prijatelj – hoću i ja da se razumem” sa ciljem olakšavanja komunikacije između osoba sa invaliditetom i drugih.

BenQ Digital Camera

Brojne prisutne, među kojima su bili i predstavnici Kancelarije za mlade opštine Apatin, pozdravili su Marija Bogić i Duško Bursać, predsednica Društva za cerebralnu i dečiju paralizu i psiholog u Centru za socijalni rad, a voditelj tribine bila je Jelena Radović, mladi pravnik iz Novog Sada, koja boluje od cerebralne paralize i ima otežan govor.

– Ozbiljne posledice cerebralne paralize Jelenu nisu sprečile da završi Pravni fakultet i svojim sadašnjim aktivnostima, u pravcu pravne zaštite OSI, dokaže da za kreativan um telo ne može i ne sme da bude prepreka. Ona je devojka koja svojim pozitivnim stavom, znanjem i humanističkom orijentacijom doprinosi aktiviranju svih osoba u svom okruženju. Topla i skromna osoba, sa nizom pozitivnih ljudskih osobina, Jelena zaslužuje da dobije naziv devojke – inspiracije – rekao je Duško Bursać.

BenQ Digital Camera

– Kada ste u komunikaciji s osobom sa invaliditetom, govorite direktno s njom, a ne sa personalnim asistentom, pratiocem ili tumačem. Kada se upoznajete s osobom sa invaliditetom, prirodno je da se rukujete, a sve asistivne uređaje, kao što su invalidska kolici, štake i drugo, treba poštovati kao ličnu imovinu ili prateću opremu te osobe. Ako želite ponuditi pomoć osobi sa invaliditetom, uvek prvo pitajte, sačekajte odgovor, a zatim, ako je ponuda prihvaćena, strpljivo slušajte i sledite uputstva, ali ako osoba odbije pomoć to treba poštovati to i ne nastavljati s pomaganjem. Kada sa osobom koja koristi invalidska kolica razgovarate duže od nekoliko minuta, čučnite ili koristite stolicu, ako je moguće, kako biste bili u istom nivou i olakšali razgovor – iznela je, između ostalog, Jelena Radović.

Ona je posebno istakla da su joj najveća podrška u životu njena porodica i prijatelji, koje mnogo voli i koji je čine srećnom, kao i to da je važno da naučimo da živimo uprkos preprekama.

– Sreća zavisi samo od nas. Drugi će nas prihvatiti ako mi sami sebe prihvatimo. Svako ima mogućnosti za: hobi, zabavu, druženje, ljubav, maštu, snove, a ja sam svoje obaveze i hobi prilagodila svojim mogućnostima. Uz personalnu asistenciju lakše obavljam sve šta želim i da budem aktivnija u društvu. Kao i svi, imam mane, strahove, probleme, ali trudim se da gledam napred. Prijateljstvo je najveće bogatstvo. Mnogo volim druženja, priče, šale na svoj i na tuđ račun. Osećam se podjednako vrednom kad sam u društvu osoba bez i sa invaliditetom. Znam da uvek mogu da računam na sestre, roditelje i par prijatelja iz okoline – pragmatična je Jelena Radović.

BenQ Digital Camera

U Savezu za cerebralnu i dečiju paralizu Vojvodine, čiji je i sama član, od 2010. godine vodi pravno-savetodavnu radionicu. Na ovoj radionici, zajedno sa članovima, bavi se pitanjima i problemima pravne prirode sa kojima se susreću OSI.

Amaterski se bavi svojom najvećom ljubavlju, novinarstvom, i piše za nekoliko časopisa koji su posvećeni OSI. U želji da nadogradi svoje znanje, redovno ide na kurseve, seminare i radionice, a veliki uspeh su i njena filmska dela koja dosta govore umesto nje.

Tokom prethodne godine održala je 10 tribina u većim gradovima Vojvodina, koji su članice “Suncokreta”, a među njima se ubraja i Apatin. Na tribinama pod nazivom “Ne dozvoli da ti kolica budu prepreka za snove” nesebično je motivisala mlade OSI i njihove porodice na neprestanu borbu.

Objavila je priručnik za osobe sa invaliditetom, koji nosi naziv “Uvek sa osmehom”, a primerak svog prvenca poklonila je i Kancelariji za mlade opštine Apatin.

Veselin Mašić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *