ВЛАДА СРБИЈЕ УСВОЈИЛА ДРУГИ ПАКЕТ МЕРА ПОДРШКЕ ПРИВРЕДИ

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Влада Србије усвојила је закључак о другом пакету помоћи за привреду, са циљем ублажавања економских последица насталих услед болести Ковид 19, вредан 66 милијарди динара.

Пакет подразумева исплату два пута по 60 одсто од минималне зараде, као и одлагање пореза и доприноса на зараде за један месец, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима после седнице.

Ове мере почеће одмах да се спроводе, тако да ће првих 155 евра бити уплаћено на посебан ковид рачун послодаваца до 10. августа, док ће друга исплата бити у септембру. Реч је о око милион и педесет хиљада запослених у 235.000 привредних субјеката.

Сви којима су исплаћена директна давања у јулу, а спадају у групу микро, малих и средњих привредних субјеката, биће аутоматски пријављени за исплату директних давања.

Микро, мали и средњи привредни субјекти који су основани почев од 16. марта закључно са 20. јулом, треба да се пријаве за коришћење мера, с обзиром на то да нису имали право на први пакет помоћи.

Њима ће једнократно бити исплаћена директна давања у септембру у висини од 120 одсто минималне зараде по запосленом. Све што је потребно је да до 15. септембра поднесу ППП – ПД образац на коме ће као датум доспећа пореза и доприноса ставити 5. јануар 2021. године.

Што се тиче привредних субјеката који су регистровани као предузетници, који у складу са одговарајућим пореским прописима не подносе ППП-ПД образац, њима ће директна давања бити исплаћена једнократно у септембру без икаквог додатног ангажовања.

Уколико привредни субјекти не желе да користе ова средства, односно нису у могућности да испуне обавезе које произилазе по основу ових давања, не морају их трошити и она ће на крају овог циклуса мера бити са наменског рачуна враћена у буџет државе.

Када је реч о условима за коришћење мера, послодавци имају обавезу да не смањују број запослених за више од 10% у периоду од три месеца од исплате последњег директног давања, дакле најкасније до краја године.

Што се тиче великих правних лица, која су тако разврстана по финансијским извештајима за 2018. годину, биће им исплаћена директна давања уколико до 15. августа доставе списак лица за која се остварује право на уплату бесповратних новчаних средстава за јун и јули.

На њих се примењују иста правила као и до сада – добиће 50% минималне зараде по запосленом који је имао прекид рада од најмање 15 радних дана у наведена два месеца.

Исплата ће се извршити на већ отворени ковид рачун и директна давања се могу користити искључиво за исплате зарада и накнаде зарада запосленима. За новоосноване привредне субјекте који желе да користе мере помоћи биће отворени такође посебни наменски рачуни.

Привредни субјекти су у обавези да примљена средства искористе најкасније до 31. октобра 2020. године, а након истека овог рока наменски рачуни биће угашени, а неутрошена средства враћена у буџет.

Чланови владе усвојили су Националну стратегију за остваривање права жртава и сведока кривичних дела за период 2020 – 2025. године, која за циљ има успостављање новог и свеобухватног система заштите и унапређења права жртава и сведока кривичних дела у Србији. Усвајањем овог документа постављен је јасан стратешки пут за унапређење права жртава свих кривичних дела у Републици Србији у складу са највишим европским стандардима. (Танјуг,РТВ)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *